Thursday, August 21, 2014

Idea Perkahwinan : Guestbook


Kalau diperhatikan sekarang macam dah jadi trend yang setiap majlis perkahwinan mempunyai ruangan buku tetamu (Kalau nak glamour lagi kita panggil sebagai guestbook corner). Dulu masa nak mencari idea-idea untuk majlis kahwin, Iera banya bukak blog b2b...tengok idea-idea dieorang bagi majlis bersejarah diaorang. 

Fungsi guestbook corner ni tak lain tak bukan buat kawan-kawan atau saudara mara menulis ucapan-ucapan dieorang buat pasangan pengantin. Lagipun majlis ni kita harap cukup sekali seumur hidup....nanti dah lama-lama bila kita belek-belek buku tu mesti akan memberikan kita seribu macam perasaan. Nak-nak kalau ucapan yang diberikan tu mengeletek tangkai hati kita. Tak kering gusi kita ketawa dengan ucapan-ucapan yang mereka berikan. Plus.....ucapan tu boleh dikira sebagai doa daripada tetamu buat kita. Lagi banya doa daripada tetamu kita, lagi baik kan???? 

So, apa lagi....jangan lupa jelajah blog-blog b2b yang pernah buat guestbook corner ni. Insyaallah, ia boleh berikan kita sedikit idea untuk design guestbook & guestbook corner ni. 

Jom kita tengok contoh-contoh guestbook ex-b2b yang lain:

Ex-B2B Farisha.
Cantik dan creatif guestbook yang dia buat ni. Kalaulah tangan ni sekreatif Farisha kan....
Soooooooo korang boleh jengok idea membuat Guestbook ni pada link gambar tersebut.





Ni pulak guestbook yang dihasilkan oleh Puan Aishah. Cantik...pandai dia buat quiling. Dulu ada jugak bercadang nak buat quiling ni...tapi tangan ni keras lagi. Tak selembut dan sekreatif tangan Puan Aishah. Kalau korang kreatif bolehlah cuba buat guestbook gunakkan kaedah quilling nie yer. So, korang boleh jenguk sendiri blog. Klik jer link pada gambar di atas.



Hamek ko...sekali guestbook di majlis Puan Mai ni ada dua. Satu yang dia tempah, satu lagi pulak kawan dia tolong buat. FOC jer. Cantik jugak yer.... Kalau korang rasa nak tempah bolehlah jengah blog Mai ni...dia ada bagi link blog/facebook tempat dia tempah ni. 


Blog ni ada menceritakan macam mana dia brainstorm untuk dapatkan idea guestbook. Duk sibuk-sibuk baca blog dia sekali tengok contoh guestbook beserta website untuk menempah guestbook nie. Tengok nama pada pic guestbook kat bawah nie rasa-rasa macam kenal.




Sekali tengok...confirm kenal. Ni adik sepupu Iera ni. Rupa-rupanya dia tempah guestbook kat Scrap@perclip. Tapi harganya ya ampun...rata-rata dalam RM300 dan ke atas. Tak mampu den nak beli....baik buat sendiri kan. Kan...kan...kan? Jimat pun jimat.


Last, but not list Iera blog.

So....ni lah rupanya guestbook yang diolah dan dedisign sendiri oleh empunya badan. Simple jer...takdelah cantik sangat. Tapi bila dah dapat buat sendiri ni lagi puas hati. Sebabnya kita dapat jimat banya kos di situ. Kos membuatnya takdelah mahal sangat. Harganya kalau tak silap Iera anggar dalam RM30 je kot. Sebabnya sticker-sticker tu Iera beli kat popular yang direcycle balik masa beli untuk buatkan guestbook majlis kawin adik Iera dulu. Alhamdulillah....jimat kat situ. Puas hati weh dapat buat sendiri.

Buat B2B di luar sana...harap-harap post kali ni dapat membantu korang mencari idea untuk membuat guestbook. Kalau korang ada budget lebih bolehlah tempah jer...jimat masa. Buat yang nak jimat macam Iera ni...apa salahnya try search sendiri blog ex-B2B yang pernah buat sendiri. Banya idea dan manfaat yang boleh dicedok dari diaorang. Tak kisahlah tak secantik yang ditempah, yang penting kita puas hati dengan hasil usaha kita sendiri. Yang penting usaha tangga jaya....



Nukilan dari

2 comments:

sherlina halim said...

Pengen yang lebih seru ...
Ayo kunjungi www.asianbet77.com
Buktikan sendiri ..

Real Play = Real Money

- Bonus Promo Red Card pertandingan manapun .
- Bonus Mixparlay .
- Bonus Tangkasnet setiap hari .
- New Produk Sabung Ayam ( minimal bet sangat ringan ) .
- Referal 5 + 1 % ( seumur hidup ) .
- Cash Back up to 10 % .
- Bonus Royalty Rewards setiap bulan .

untuk Informasi lebih jelasnya silahkan hubungi CS kami :
- YM : op1_asianbet77@yahoo.com
- EMAIL : asianbet77@yahoo.com
- WHATSAPP : +63 905 213 7234
- WECHAT : asianbet_77
- SMS CENTER : +63 905 209 8162
- PIN BB : 2B4BB06A / 28339A41

Salam Admin ,
http://asianbet77.com/

Osman raheem said...


Do you need a Loan?
Are you looking for Finance?
Are you looking for a Loan to enlarge your business?
I think you have come to the right place.
We offer Loans atlow interest rate.
Interested people should please contact us on
For immediate response to your application, Kindly
reply to this emails below only:Email
osmanloanserves@gmail.com



Please, do provide us with the Following information if interested.
LOAN APPLICATION INFORMATION FORM
First name:
Middle name:
Date of birth (yyyy-mm-dd):
Gender:
Marital status:
Total Amount Needed:
Time Duration:
Address:
City:
State/province:
Zip/postal code:
Country:
Phone:
Mobile/cellular:
Monthly Income:
Occupation:
Which sites did you know about us…..
osmanloanserves@gmail.com