Sunday, March 23, 2014

Persiapan Perkahwinan: DIY Pearl Hanbouquet



Akhirnya Iera berjaya menyudahkan bunga tangan pearl sendiri! Yay!!!. Berguna jugak tengok  tutorial ex b2b cara-cara membuat pearl handbouquet. Jom kita cuci mata lihat sendiri bunga tangan yang telah Iera hasilkan sendiri.




Rupa dari jauh.


Pearl handbouquet gambar dekat.

Bunga tu dah hampir 98 peratus siap. Tinggal tunggu balik rumah nanti nak kemaskannya je. Nak lekatkan guna gam pistol nak suruh bunga tangan ni lebih kemas.

Nampak macam dah jadi tu. Lepas ni boleh dah nak ambik tempahan (adus...persan lebih). Tapi kalau ada yang nak buat tempahan apa salahnya kan??? Hehe. Gigih nak menyudahkan bende ni...sampai sakit2 pinggang dibuatnya.


Wednesday, March 19, 2014

Persiapan Perkahwinan :Misi Pencarian Goodies + Doorgift

Alkisahnya misi pencarian Goodies bag + doorgift ni bermula lepas dah balik kampung cuti raya cina hari tu. Lepas berbincang minta cadangan dan pendapat mak ayah apa barang-barang nak diberi kepada tetamu. Mula-mula terus bagitau nak beli non woven bag untuk tetamu. Senang dan murah.... untungnya kali ni propose mak ayah lepas. Sebelum ni masa majlis kenduri kahwin adik tak pulak lepas. Mungkin bila dah beli beg kertas biasa tu ada jugak kes tali rosak la....Kebetulan pulak adik Iera letak air kotak dalam beg kertas tu. Nak simpan pun susah. Jadinya kali ni propose terus lepas.




Ni lah rupanya non Woven Bag Kahwin tu.


Tengah-tengah discuss tu terus mak cakap yang Iera punya progress macam lambat sedangkan majlis nak buat bulan 5, memang dah tak lama lagi. Apa lagi, minggu seterusnya bila dah sampai ke KL terus tak tido lena. Hujung minggu buat keputusan nak ke jalan TAR. Kebetulan ajak roommate dia pon setuju. Terus ke sana naik LRT. Sanggup semata-mata nak mencari barang. Kalau tak memang kepala asik dok risau sebab persiapan belum mula lagi.


Memandangkan Iera suka baca blog-blog B2B yang share persiapan kahwin ada mention kedai barangan perkahwinan banyak di Semua House apa lagi terus ke sana. Yang penting kena beli....baru nampak progressnya. Sampai-sampai di Semua House terus ke lif tekan butang paling atas. Jumpa kedai SAYANG YOU. Agak lama jugak belek-belek barang disana. Akhirnya jumpa satu kotak kecik comel berisi tuala tangan...nampak menarik dan comel. Kat sebelah dia pulak ada tuala tangan cupcake yang comel-comel. Tak lupa jugak tuala tangan sesaja dan bekas cupcake. Lepas sesi campur tolak darab bahagi anggaran tuala tangan yang dah siap dalam RM0.71++. Tuala cupcake yang belum siap dalam RM0.51++.




Tuala Tangan Cupcake




 Total beli semua dlm 500 pcs. Thats mean, anggaran kos
0.71-0.50=0.21
0.21 x 500 = RM105++


So apa lagiterus buat keputusan nak letak sapu tangan cupcake.Tak nak fikir panjang-panjang dah, terus grap tuala tangan dan bekas cupcake tu. Yang penting progress jalan, harga pun jimat. So, siap untuk hari tu.


Minggu berikutnya dah lepas ke kenduri kahwin BFF zaman sekolah rendah terus ke GM Klang.Tu pon kebetulan pegi kenduri kahwin dengan adik dan adik ipar.....on d way balik adik tanya nak ke mana, terus ajak cari barang-barang kahwin. So, diaorang terus decide pergi GM Klang.

Sampai-sampai jer terus ke surau. Kebetulan berhampiran surau tu ternampak la kedai yang menjual mutiara/pearl. So, apa lagi terus grab. Kebetulan duk baca blog b2b tongok diaorang buat tutorial pearl handbouquet nampak senang dan cantik jer... terus beli pearl ikut warna tema iaitu Peach + Hijau Turquoise.


Memandangkan dah dapat lesen dari mak ayah nak beli goodies bag non wooven bag terus cari kedai yang jual barangan pengantin. Survey-survey terus decide beli non wooven bag warna campur-campur 500pcs. Harga 1 RM0.15. So...total 0.15 x 500 = RM75.00.

Ni lah rupa Non Wooven Bag.


Jalan-jalan lagi area GM Klang jumpa pulak kedai yang jual kotak gula-gula kosong  berharga RM0.48 sen satu. Masa pergi kedai sayang you kalau tak silap jumpa kotak gula-gula (tapi siap reben) harga dalam RM0.92++. Tanpa perlu fikir panjang terus beli 200pcs kotak gula-gula kosong untuk tetamu VIP.



Cadangnya nanti nak hias kotak gula-gula tu macam ni la.

Next weeknya pula, ajak roommate sekali lagi ke jalan TAR. Sekali lagi terus ke SEMUA House nak cari kotak untuk VIP. Kotak gula-gula dah beli kan? So sekarang ni kotak goodies untuk VIP pulak.


Awal-awal tu cadangnya nak beli goodies bag macam gambar ni. Kebetulan pulak kenduri kahwin adik hari tu ada lagi balance dalam 10-15 keping. Tetapi malangnya bila dah survey....tengok2 harganya dalam RM0.50. Apa lagi....terus tak jadi. Survey kat kedai SAYANG YOU jumpa beg kertas harga dalam RM0.42. Terus decide ambil yang tu 200pcs.


Penjimatan
 RM0.50 - RM0.42 = RM0.08
RM0.08 x 200 = RM16.00

Ni pulak ala-ala goodies bag untuk VIP harga RM0.42.
Jimat la RM16.00 di situ. Jimat la jugak kan walaupun beza
tak de la banyak sangat kan.


Selesai sudah misi pencarian goodies & doorgift. Cuma isi dalam nanti kene decide kemudian. Balik rumah nanti ada masa sebulan sebelum majlis kahwin. Masa tu lah kene ciapkan baran-barang ni semua. Hamek ko, resign terus dari kerja sebulan sebelum majlis kahwin.



Nukilah dari,

Tuesday, March 18, 2014

Checkist Kahwin! Sempat tak sempat ni?

Sedar tak sedar lagi 1 bulan lebih lagi majlis kahwin akan berlangsung. Nervous? Tak lagi kut....cuma sekarag betul-betul serabut! Takut kalau tak sempat nak buat persiapan. Ya Allah...rasa-rasanya macam last minit sangat-sangat dah ni. Ni lah jadinya kot bila tarikh pon tetap last minit.

Ok, tenang Iera tenang...cuba tengok checklist kejap:

1. Tarikh Nikah, Kenduri & Majlis Sambut Menantu
    Tarikh Nikah: 2 Mei 2014 (Confirm)
    Kenduri: 3 Mei 2014 (Confirm)
    Majlis Sambut Menantu: 7 Jun 2014 (Confirm)

2. Warna Tema

Majlis Akad Nikah: Putih + Biru Navy





  Kenduri Pihak Perempuan: Peach + Hijau Turquoise






    Pihak Lelaki: pending

3. Pelamin

Pihak PerempuanDone (Ambik dengan mak saudara)
    Pihak Lelaki: Kay Rias (Butik tempat Bakal kakak ipar kerja)


4. Kad Kahwin

Pihak PerempuanPending
    Pihak Lelaki: Pending
(Argh.....part paling kritikal. kahwin dalam 1 bulan lebih lagi tapi yang ni belum confirm lagi)


5. Photographer

Pihak PerempuanDone 
    Pihak Lelaki: Done
Ambik Photographer tempat bakal kakak ipar kerja. 
Sebelah lelaki pun sama. Nasib di situ...
Katanya bakal kakak ipar nak mintak free. 
Agak-agak boleh ker? Servis mungkin..... Tapi bab printing gambar 
mungkin kami cuma perlu bayar harga printing.

6. HIV & Talasemia Test 

Pihak PerempuanDone
    Pihak Lelaki: Done

7. Document, Kursus Kahwin & Jurunikah

    Pihak Perempuan: pending
    Pihak Lelaki: pending
    Booking Jurunikah: pending

8. Lokasi

    Pihak Perempuan: Teratak bonda & ayahanda
    Pihak Lelaki: Teratak Ibu Mertuaku

9. Catering
Pihak Perempuan: Maziah & Crew (Semua di bawah perancangan bonda)
    Pihak lelaki: Keluarga & Sanak-saudara lelaki



10. Canopy

    Pihak Perempuan: pending (serahkan pada bonda & ayahanda)
    Pihak Lelaki: pending


OH NO! Banyak lagi pending. Serabut! Seriau! Sempat tak sempat ni??
Ya Allah Ya Tuhanku...bantulah hambamu. Semoga semuanya berjalan 
dengan lancar.

Friday, March 14, 2014

One Step Closer



Assalamualaikum.......

Uish.....dah lama betul tak berblogging ni. Dah setahun lebih rupa-rupanya blog ni terabai. Tetiba hari ni datang mood rajin pulak nak tulis entri. Alhamdulillah, tak lama lagi Iera akan melangkah ke alam baru. One Step Closer......

Jom kita layan gambar majlis pertunangan Iera sekejap.





 Alhamduilillah, selamat menjadi tunangan orang.

 Ops....tembam kan? Ada kisah disebalik "ketembaman" muka tu.
Insyaallah...kalau rajin nanti Iera akan ceritakan pasal "ketembaman" tu.


 Dengan susah payah cuba buat hantaran sendiri.
Ni lah hasilnya. Walaupun tak pernah-pernah buat, tapi berusaha
jugak buat sendiri. Biar tak cantik asal ada perasaan nak mencuba.
Sudah semestinya lebih murah dan lebih puas hati hasil tangan sendiri.





Sekarang tengah berusaha membuat persiapan seterusnya. Harap-harap majlis seterusnya akan berjalan lancar.