Friday, November 12, 2010

Selamat Tinggal

Akhirnya, selesai semua tugas menempuh segala cabaran sebagai pelajar. Semalam, last peper exam untuk sem ni. Diharapkan semuanya berjalan dengan lancar. Walaupun paper exam sem ni berat-berat...Iera benar-benar berharap agar semuanya lulus. 

Segala kemungkinan boleh terjadi. Tapi...harap-harap kemungkinan tu menyenangkan diri sendiri dan takkan berlaku apa-apa perkara yang boleh merosakkan harapan yang telah dibina selama ini....Sesungguhnya...kita hanya mampu merancang tapi tuhan yang menentukan segalanya. Kita hanya mampu bertawakkal dan redho dengan segal qada' dan qadarNya. Diharapkan apa yang dirancang ni akan menjadi kenyataan.

Kepada kawan-kawan yang mengenali diri ini...andai sepanjang perkenalan kita di sini, Iera ada mengguris perasaan, terkasar bahasa, tersilap kata, Iera pohon berjuta ampun dan maaf. Semoga pahit getir, susah senang kita bersama akan menjadi kenangan kita bersama dan tetap bersemadi dalam ingatan. Sesungguhnya Iera bersyukur mengenali diri anda dan diharapkan persahabatan kita bersama akan terus kekal selama-selamanya....






Monday, November 8, 2010

Hajat yang Kesampaian?

Bila kita berhajat, seboleh mungkin kita akan cuba laksanakan hajat kita tu. Walau sesukar mana pun hajat kita tu, kita akan cuba laksanakannya sehingga berjaya. Dalam hal ni motivasilah yang memainkan peranan penting dalam mendorong diri kita melakukan sesuatu tindakan. 

Setelah sekian lama Iera berhajat nak berjumpa dengan ex-housemate Iera masa Iera buat praktikal dulu...akhirnya terlaksana jua akhirnya. Si Kechik dan Matun dah beberapa kali tanya bila nak datang rumah dieorang lagi. Maklumlah...dari bulan ramadhana ke bulan syawal, tak jadi-jad jugak nak pergi ke rumah dieorang. Akhirnya hari Jumaat lepas baru tercapai hasrat nak pergi rumah mereka.

Memang kalau ikutkan hati dah lama nak pergi rumah dieorang tapi susah bila 'Enchik abang' tak lepaskan Iera pergi sorang-sorang. Nak ajak kawan....masing-masing dah ada perancangan sendiri. Kawan rapat Iera kat UKM ni... Ain pun lagi susah nak ajak temankan. Pakwe dia lagi tak bagi dia temankan Iera naik train walaupun berdua dengan Iera. Nasib baik kali ni 'Enchik abang' lepaskan Iera pergi sorang-sorang. Tapi...tu pun bukan main pesan macam-macam kat Iera......

 Ex-Housemate masa Iera buat Praktikal dulu. 
Tiga-tiga orang yang kat bawah ni dah berpindah 


Sebelum Iera balik ke Terengganu, dapat jugak Iera bermalam di rumah diaorang selama 3 hari 2 malam. Seronok habiskan masa bersama-sama. Walaupun setakat bermalam di rumah dieorang dapat jugak buat aktiviti bersama-sama. Sekurang-kurangnya dapat tengok TV bersama-sama, makan ramai-ramai, berbual-bual kosong dan tambah-tambah lagi ikut diaorang shopping barangan dapur rumah dieorang. Erm...mungkan Iera lagi suka buat kerja ramai-ramai. Nak-nak bila masa makan. Kalau kat UKM ni, kalau takde kawan comfirm Iera takkan makan selagi perut betul-betul lapar. Masa tu terpaksalah makan jugak. Mungkin sebab makan ramai-ramai lebih nikmat rasanya.

Dapat jugak jejakkan kaki ke Times Square

Hari Sabtu pulak sempat habiskan masa dengan Matun pergi Times Square. Dah lama berhajat nak pergi Times Square sebab sepanjang duduk kat UKM ni memang tak pernah jejakkan kaki ke Times Square. Jakun kan? Tapi tak kisah lah....akhirnya dapat jugak jejakkan kaki ke sana. Sebelum meninggalkan UKM, Iera memang berhajat nak pergi Times Square dan akhirnya terlaksana jugak. Best-best. Bergambar sakan hari tu. Walaupun pergi tak beli apa-apa pun, yang penting dapat spend time dengan Matun dan laksanakan hasrat yang terpendam sekian lama...haha

Iera dan Matun 


P/s:   Hajat nak jumpa kawan rapat masa sekolah randah dulu 
tak tercapai lagi. Lepas tu teringin pulak nak g 
ICT Shah Alam. Bila agaknya boleh tercapai?

Thursday, November 4, 2010

Berdating dengan Doktor........

Assalamualaikum.......
Setelah sekian lama tak berdating dengan doktor...............gigi, akhirnya terpaksa jugak berdating dengannya. Ye lah, siape suka 'berdating' dengan doktor gigi? Cuba bagitau kat Iera. Nak-nak kalau doktor gigi kerajaan. Ramai yang cakap doktor gigi kerajaan kasar. Kalau doktor swasta ok sikit....lembut je dia buat. Mungkin sebab doktor gov dapat gaji sikit berbanding doktor swasta yang bayarannya mahal. Jadi...sebab taknak pesakit lari/tak datang kat klinik swasta, kene la layan lembut-lembut... (Huhu...pandai-pandai je buat andaian)



Oh, ini bukan ekspresi muka Iera masa 'berdating' dengan doktor 
gigi tadi.Comfirm muka Iera blur-blur masa tu. 
Takut kalau doktor tu buat kasa-kasar kot..



Tapi, nak tak nak terpaksa juga pergi 'berdating' dengan doktor gigi gov kat pusat kesihatan UKM gara-gara malam kelmarin dulu sakit gigi belah kanan naik sampai ke kepala..... Semalam dah pegi, tapi terpaksa buat appointment hari ni pukul 4.15. Jadi, terpaksalah Iera berjalan terkedek-kedek ke Pusat Kesihatan dengan Aini. Hari ni terpaksa menyusahkan Aini lagi.... Semalam pun dia jugak yang temankan.... Aini...Thanks a lot ye.

Hm...ni lah balasannya bagi orang yang malas sangat 'berdating' dengan doktor gigi. Walaupun gosok 2 kali sehari tiap-tiap hari, belum tentu gigi elok Cik Iera oiii....Kata orang, nak dapatkan gigi yang sihat perlu gosok gigi sekurang-kurangnya dua kali sehari, waktu pagi dan sebelum tidur. Dan perlu dapatkan pemeriksaan di klinik gigi 2 kali setahun.... Tapi, disebabkan malas sangat nak 'berdating' dengan doktor gigi, macam ni lah jadinya...


Jangan lupa beruslah saya sekurang-kurangnya 2 kali sehari
bagi mendapatkan gigi yang cantik dan senyuman yang menawan
(Iklan kejap ye......hehe)


Iera bukannya takut sangat nak 'berdating' dengan doktor gigi (Cis, macam lah berani sangat). Tapi sebabnya....

1) Sebab orang kata doktor government ni kasar
2) Nak jumpa doktor gigi swasta pulak mahal
3) Sebab pusat kesihatan (PK) jauh kot....terpaksa jalan terkedek-kedek dalam 20 minit.

Akhirnya, macam ni lah jadinya....dah sakit gigi baru lah nak jumpa doktor gigi. Kan dah kene tampal gigi tu... Last 'berdating' dengan doktor gigi pon masa sekolah dulu... Kalau tak silap masa tingkatan lima. Jadi, dah 6 tahun tak 'bedating' dengan doktor gigi kot. Minggu depan kene pergi sekali lagi untuk tampal belah kiri pulak...huhu. (Kenapa la doktor tu tak siapkan hari ni terus ek? Takkan la tak puas 'berdating' lagi kot....hahaha). Tapi....Iera lagi rela kena tampal daripada cabut terus. Kang tak pasal-pasal rongak. Dah senyum tak cantik la pulak....


Tapi....comel jugak budak tu senyum walaupun rongak kan? 
hahahahaha
Agak-agak kalau Iera rongak cam tu comel tak? 
hoho...tak mau tak mau 

Tetiba pulak teringat lagu senyum seindah suria.... Ala...lagu masa kecik-kecik dulu. Masa kecik-kecik dulu selalu je dengar kat dalam TV. Sekarang dah tak de kot. Bagus lagu tu... Boleh galakkan kita menjaga gigi dengan baik sebab nak dapatkan senyuman yang cantik mestilah gigi kene elok. Kan...kan...kan...

Senyum seindah suria
Yang membawa cahya
Senyumlah dari hati
Duniamu berseri

Senyum umpama titian
Dalam kehidupan
Kau tersenyum ku tersenyum
Kemesraan menguntum

Senyum... kepada semua
Senyumanmu amatlah berharga
Senyum... membahagiakan
Dengan senyuman terjalinlah
Ikatan..

Akhir sekali, terimalah senyuman ikhlas daripada Iera....
Senyumlah selalu..... Ingat, jangan remeh-remehkan hal yang kecil walaupun
sekadar sebuah senyuman




p/s: Terbaca tips penjagaan gigi kat blog salah seorang pelajar  perubatan pergigian   

Wednesday, October 27, 2010

Cepatnya Masa Berlalu

Cepat betul rasanya masa berlalu sekarang... Rasa macam baru je masuk UKM ni. Tup2 dah final year skarang. Dua tiga minggu lepas duk penat bersengkang mata, berhempas pulas dengan asignment dan projek paper....skarang ni dah start final exam. Adoi, rasa macam belum bersedia sepenuhnya lagi. Maklum lah, kalau sebelum-sebelum ni, ada jugak masa satu minggu untuk study week. Masa tu boleh jugakla nak memulihkan tenaga dan mood lepas penat-penat buat projek paper.... Ni tak, mood belum pulih sepenuhnya tapi dah nak final exam dah. Hari Jumaat lepas baru present projek paper International Management tapi hari Isnin tu terus dah ada exam Makroekonomi.... So skarang ni ada lagi 4 paper yang perlu Iera tempuhi.... Paling terdekat esok...

28 Oktber 2010-------->Pengurusan Antarabangsa
30 Oktober 2010--->Etika & Tanggungjawab Perniagaan
9 November 2010----->Prinsip Kewangan Korporat
11 November 2010---->Pengurusan Operasi

Boleh dikatakan semua subjek berat-berat ni. Harap-harap semua subjek lulus dan takde subjek yang perlu diulang semula.... Ya Allah Ya Tuhanku....tolanglah hambaMu nie. Permudahkan segala urusanku...

Saturday, October 16, 2010

Stress dan sedih.....apa perlu Ku buat?

Sekarang ni musim busy terutamanya bagi pelajar-pelajar. Rata-rata duk cerita pasal asignment dan projek paper yang berlambak-lambak yang perlu dihantar tak lama lagi. Iera pun macam tu jugak, tak terlepas daripada bebanan kerja yang berlambak-lambak tu. Huhu..... Makin stress bila kerja yang perlu disiapkan tu tak boleh nak buat. Tak de idea langsung.... Sangat tension tau.....

Kalau tak buat kerja tu comfirm tak dapat siapkan. Tapi, idea nak buat tak de pulak. Lagi terkejar-kejar nak buat projek yang lain jugak... Bila difikir, lagi stress dibuatnya. Bila dah stress pulak semua kerja tak jalan. Lepas tu hati ni jadi makin sensitif pulak. Tak ada angin tak ada ribut, hati ni boleh pulak rasa sedih tiba-tiba.  Jadi, perlu buat sesuatu nak redakan stress tu....

Jadi....meh kita intai cara-cara nak redakan stress cara Cik Iera kita nie...hehe (Cis...macam lah pakar sangat nak redakan stress tu...hihi) . 


1) Mengadu
Mengadu merupakan salah satu cara untuk meredakan stress. Ni merupakan salah satu cara yang Iera buat nak redakan stress tu. Telefon Si Dia mengadu sebab tension tak boleh nak buat projek paper ni. Walaupun dia tak dapat nak bantu, mungkin dia boleh bagi cadangan macam mana nak selesaikan problem ni. Paling kurang pun bolehlah legakan sedikit perasaan tension tu. Tapi, mengadu ni tak semestinya mengadu pada pasangan sahaja. Bagi yang rapat dengan mak ayah tu bolehlah nak mengadu pada mak ayah. Erm....Iera kalau bab-bab mengadu jarang la cerita pada mak ayah sebab selama ni pun Iera jarang mengadu pada mak ayah Iera. Dan....yang paling penting sekali yang lupa nak mengadu pada yang esa.

2) Tengok Wayang
Ni cerita 2 hari lepas. Bila dah stress dengan kerja yang bertimbun-timbun ni, sempat lagi keluar tengok wayang. Opss....hehe. Hari tu Iera dan Ain tengok wayang cerita Jangan Pandang Belakang Congkak 2... Not bad lah cerita dia. Kelakar pon kelakar jugak. Walaupun kali ni Shaheizy Sam tak belakon, tapi...bila tiba part kelakar....gelak sakan jugak dibuatnya. Nak-nak Iera paling suka part mereka berbalas pantun dalam cerita tu. Nak berlawan pun sempat lagi berbalas pantun...Sekurang-kurangnya, bila kita gelak-gelak ni boleh legakan perasaan stress tu.

3) Layan lagu
Ni pun merupakan salah satu cara yang boleh dilakukan bagi mengurangkan beban tension. Pilihlah lagu-lagu yang boleh memberikan semangat dan motivasi kepada kita. Contohnya, lagu Lenka - Trouble is a Friend. Boleh rujuk entri Troube is A Friend? yang pernah Iera tulis dulu. Lepastu...kalau nak melalak sekali pun apa salahnya...ahaks.Tapi...sekarang ni Iera sangat suka dengar lagu tahjjud cinta. Suka dengar liriknya... Mudah-mudahan kita diberi kekuatan untuk menghadapi segala dugaan.....


Ku haus di tengah laut
lemas mencari tempat berpaut
kirimkan aku kekuatan
serta pedoman di kesesatan
   
4) Berehat
Bila kerja dah berlambak-lambak tu, jangan la sampai terlalu bertumpu dengan kerja tu semata-mata. Sekurang-kurannya beri sedikit ruang pada diri sendiri untuk berehat. Jangan sampai terlalu tumpukan kepada kerja yang bertimbun tu sampai tak sempat nak rehat. Biasanya, bila kita dah terlalu lama buat kerja tu sampai tak fikir rehat, mungkin kualiti kerja yang kita buat berkurang. Sebab, bila dah penat...otak takkan berfungsi dengan sebaiknya.

5) Menangis....
Kalau dah tak tahan sangat dengan stress apa salahnya menangis. Sekurang-kurangnya ia dapat meredakan perasaan kita. Tapi cara ni boleh kita buat bila semua cara yang kita buat tu tetap tak dapat menghilangkan stress korang semua.


P/s: Tak tau la sebab apa last-last ni hati rasa sangat sensitif. Tetiba je rasa nak nangis.... 

Saturday, October 9, 2010

Terjah


Aktiviti terjah menerjah dalam blog sememangnya satu aktiviti yang disukai oleh kebanyakan bloger-bloger sekalian... Betul tak? Hm....dulu-dulu masa awal-awal joint nuffnang memang selalu jugak la wat terjah menerjah ni. Tapi...tak tau la kenapa sekarang ni malas sangat nak terjah menerjah ni. Tak terasa macam awal-awal joint nuffnang dulu..

Cop...cop... Pesal pula melalut sampai terjah menerjah pasal blogwalk pulak? Padahal nak cerita pasal lain...hehe. Hm...ingat blogwalk saja ke yang buat aktiviti terjah menerjah. Takpun terjah dalam Melodi tu? Iera pun boleh buat terjah menerjah ni. Walaupun boleh dikatakan kerja gila...tapi dah namanya tanggungjawab, perlu la laksanakan jugak.

Ni la dia...gara-gara perlu siapkan projek Pengurusan Operasi, semalam kami terpaksa buat aktiviti terjah-menerjah. Kami nak kene interview company yang ada buat kawalan inventori. Dalam kata lain...kami terjah company yang ada buat kawalan stok barang-barang dia. Gara-gara tak dapat nak call untuk buat apointment untuk buat interview ni, terjahlah jalan penyelesaiannya...

Semalam, lepas habis kelas pagi tu, tunggu kawan sekumpulan yang lain untuk kami bertolak bagi melaksanakan aktiviti terjah menerjah ni. Lokasi pertama....Tesco Kajang. Lepas tanya kat kaunter kat Tesco tu...kami pergi la kat bahagian pejabat seperti yang diberitahu oleh orang kat bahagian kaunter Tesoc tu. Nak cari pejabat tu bukan main susah lagi. Last-last...bila dah jumpa tak dapat nak interview. Alasannya, perlu pergi kat HQ kat kepong baru boleh. Maklumat sulit....kalau setakat cawangan-cawangan cam ni tak boleh nak bagitau maklumat tu...

Lepas tu...kami teruskan perjalanan kami ke Mydin Mart Kajang pulak. Kami tanya pekerja kat situ nak jumpa bos yang handle stok atau inventori ni.... Pekerja kat situ cakap bos cuti pulak. Bila tanya pembantu yang uruskan stok pulak...dia cakap takde. Macam pelik la pulak, takkan la takde pembantu yang nak uruskan pasal stok tu sedangkan masa tu memang sah-sah tengah ada lori yang hantar barang. Mestilah kene ada pembantu yang nak uruskan pasal stok-stok barang kat lori tu kan... Lepas tu...Yang ni pun alasan sama...kene pergi kat HQ jugak.... Hm...susah jugak bila dah besar sangat...semuanya kene refer HQ. 

Jadi...memandangkan dah tengahari...kami decide nak makan dulu. Lokasi terjahan kami untuk makan ialah KFC. Dah lepas makan tu...kami teruskan lagi terjahan kami. Kali ni kami decide ke pasaraya yang lebih kecil kat hentian kajang. Dah lupa la pulak nama pasaraya tu....hehe. Alhamdulillah....akhirnya dapat jugak sedikit maklumat daripada pekerja kat situ. 

Boleh dikatakan tindakan terjah kami ni berjaya jugaklah. Walaupun terpaksa berhimpit-himpit seramai enam orang dalam kereta kancil kami tak kisah...Lawak jugaklah kalau difikirkan balik...hehe. Apa-apa pun, ni merupakan pengalaman yang menarik jugak kalau dikenang suatu masa nanti... To Aini, Nora, Ziera, Rebecca, dan Boon....Iera enjoy lakukan aktiviti terjah ni dengan korang semua....

p/s: Kalau nak baca entri versi Aini boleh terjah entri pasal 6 dara pingitan

      


Tuesday, October 5, 2010

Derita Merindu

"Jadikan diriku bagai pohon yang rendang di mana insan dapat berteduh. Jangan seperti pohon kering tempat sang pungguk melepas rindu dan hanya layak dibuat kayu api."

Aku mahu jadi seperti pohon yang rendang tersebut... Tapi, aku tak mampu. Hati aku masih lemah. Sungguh, aku cuba jadi kuat. Tapi.....cinta tu buat aku jadi lemah. Bila aku berharap...berharap dan terus berharap tapi.....

Aku dah cuba jadi wanita yang memahami dan aku sememangnya mau jadi seorang yang memahami terhadap mu. Tapi....sakitnya perasaan ini. Sunguh, derita merindu ni tak dapat diubati. Ubatnya hanya ada padamu. Andai kau tahu betapa aku berharap. Setelah kau tanam janji tu tapi kau tak dapat tunaikannya. Dan walaupun kau punya alasan yang kukuh tapi kadang-kadang hati ni tak dapat terimanya.... Kerana aku terlanjur mencintaimu. Perassan ni tak dapat ditarik balik.

I miss you so damn much....but


Ketahuilah wahai lelaki, bila seorang wanita jatuh cinta setiap saat....setiap ketika kau akan tetap akan diingati. Setiap saat kau berada di hatinya.

P/s: Sorry kalau Iera merepek merapu di sini..... 

Tuesday, September 28, 2010

Rambut Sama Hitam Tapi Hati Lain-lain

Hidup ni memang sesuatu yang kita tak dapat jangkakan. Kadang-kadang kita selalu berharap agar kita selalu dijauhakan daripada perkara-perkara buruk tapi kadang-kadang dugaan datang melanda. Dalam apa-apa keadaan sekalipun memang kita harapkan sesuatu yang terbaik, terutamanya dari segi perhubungan. Semakin luas pergaulan kita, semakin banyak perkara yang dapat kita pelajari. Kita akan jumpa bermacam-macam ragam manusia ni. Terutamanya dengan kecanggihan teknologi pada masa sekarang, kalau kita tak kenal orang tu sangat pun, kita akan berhadapan dengan bermacam-macam ragam. Tambah-tambah dengan adanya facebook, friendster, blog, hi5, tagged dan bermacam-macam lagilah...

Bab kata pepatah....rambut sama hitam tapi hati lain-lain. Tak semua perkara yang kita anggap baik, orang akan anggap benda tu baik. Pokok pangkalnya semuanya bergantung pada niat kita. Kalau baik niat kita...insyaallah Allah akan redhoi setiap apa yang kita lakukan. Kalau niat kita tu buruk, Iera percaya suatu hari nanti tuhan akan tunjuk jua. Kalau kita rasa niat kita tu baik, jangan pedulikan apa orang lain akan cakap.  Kadang-kadang lagi kita melayan benda tu...lagi sakit hati kita dibuatnya. Kadang-kadang berdiam diri tu lebih baik daripada kita marah-marah. Macam dunia blog ni jugaklah. Kadang-kadang kita tulis sesuatu perkara atas pendapat kita, pemikiran kita dan niat kita tu takde lah sampai nak riak atau perasan dengan sesuatu perkara. Tapi mungkin ada yang akan salah faham terhadap kita. Kalau kita tulis sesuatu perkara yang baik ...mungkin orang akan ingat kita nak tunjuk diri kita baik. Kadang-kadang kalau kita berterus terang pasal rasa tak puas hati kita, orang akan kata kita ni macam ni lah..

Bila sesuatu perkara yang buruk terjadi kat diri kita...mungkin kita akan tanya di mana silap kita. Mungkin kita dah berniat baik atas sesuatu perbuatan kita, tapi kita akan jumpa dengan orang yang cuba mengambil kesempatan ke atas diri kita. Masa tu mungkin kita tertanya-tanya di mana silap kita. Sedangkan, kita tak mampu membaca apa yang ada di hati setiap orang. Bila kita bersangka baik dengan seseorang, mungkin orang tu akan membuat sesuatu perkara yang buruk terhadap diri kita. Bagi Iera lah kan...lagi banyak kita diuji, lagi Allah sayangkan kita sebab kita akan dapat tau banya perkara....

Walau apapun yang terjadi, kita teruskanlah perjalanan kita dengan sebaik mungkin.Yang penting niat kita tu baik. Kalau kita rasa kita ada buat silap, perbaikilah diri kita. Sesungguhnya, semua manusia tidak sempurna. Mudah-mudahan, Allah akan berkati setiap perjalanan hidup kita  dan mendapat keberkatan daripadaNya..


Saturday, September 25, 2010

Sambutan Raya 2010



Sedar tak sedar dah dua minggu lebih kita menyambut Aidilfitri.... Sedar tak sedar jugak, dah 6 hari Iera kembali ke UKM. Tengok blog-blog yang lain dah ramai yang update pasal sambutan raya mereka tahun ni. Iera tak update-update lagi walaupun Aidilfitri dah hampir melabuhkan tirainya. Jadi, tak sah kiranya Iera tak menulis entri pasal ni....hehe.


Raya tahun ni tak sama macam tahun-tahun lepas pasal kali pertama keluarga kami beraya di Kuala Berang pada hari raya pertama memandangkan nenek Iera beraya di rumah mak saudara iera di Kuantan. Pagi raya tu macam biasa lah...mesti Solat Sunat Hari Raya dulu. Lepas tu pergi beraya di beberapa buah rumah kawan-kawan ayah. Lepas solat Jumaat barulah kami bertolak pulang ke kampung.

 Tema merah pada hari raya pertama. Tapi...ma Iera tak ikut sangat temanya 
walaupun dia sendiri yang cadangkan tema merah. Cuma ada sikit-sikit je 
warna merah kat baju ma.




PERSIAPAN RAYA

Persiapan raya tahun ni takde lah beria-ia sangat. Baju raya pun tak perlu sibuk-sibuk nak fikir pasal ma Iera dah beli siap-siap. Cuma 2, 3 hari sebelum raya sibuk mengemas rumah dan ganti langsir lain. Kuih raya tahun ni pun tak buat sangat. Penat gaduh dengan ma Iera ingat nak buat kuih raya...last-last ma Iera beli kuih raya. Erm...beli-beli dapat kuih raya yang tak sedap. Bentuk je lain tapi rasa semua sama. Part Iera pula cuma sempat buat popia simpul je malam raya tu.... Lepas balik dari kampung buat pulak kek coklat. Walaupun tu merupakan percubaan kali pertama.....not bad lah. Kek nye dah jadi...cuma coklat yang kat atas tu yang tak menjadi....hehe.

Tapi...raya keempat dan kelima sibuk buat makan-makan sikit. Raya keempat buat mee kari. Raya kelima laksa pulak. Penat jugak nak buat walaupun cuma tolong-tolong sikit apa yang patut. Malam raya ke lima tu pulak sempat lah buat tart nenas sikit.... Ni pasal tak puas hati beli kuih raya yang tak sedap. Nak bawak balik UKM mesti bawak yang sedap... So, buat lah jugak sikit. Baru puas hati dapat buat sendiri.


AKTIVITI KUNJUNG MENGUNJUNG.....

Sambutan Aidilfitri takkan sah kalau takde aktiviti kunjung mengunjung. Masa ni lah kita nak mengeratkan hubungan silaturahim dan bertemu dengan sanak saudara yang jauh terpisah. Tapi...tahun ni tak macam tahun-tahun lepas. Tak banyak sangat pergi beraya kat rumah saudara mara. Balik kampung pun sekadar pergi beraya di beberapa buah rumah saudara-mara je. Walaupun tiga hari jugak beraya di Besut. Rumah kawan-kawan pun tak dapat nak pergi.... So, cuma tunggu kedatangan kawan-kawan je lah. Tu pun sorang dua je yang datang. Raya tahun ni first time Iera pergi dan beraya di rumah si dia. Erm...walaupun segan, tapi disebabkan dah janji nak pergi beraya kat rumah dia kalau dia potong rambut. Maklumlah....dia tu memang suka simpan rambut panjang....

KENDURI KAHWIN.

Terpaksa membawa hantaran kahwin abang sepupu

Bulan Syawal ni memang tak sah kalau takde kenduri kahwin. Raya tahun ni dua kenduri kahwin jugak yang Iera pergi. Satu anak kepada atok saudara yang kahwin. Yang satu lagi abang sepupu pulak yang kahwin. Erm...bulan syawal dengan kenduri kahwin memang tak boleh dipisahkan kot. Mungkin sebab masa ni ramai saudara mara yang pulang dan bercuti...meriah sikit majlis kot.


Friday, September 3, 2010

Balik Kampung




Sedar tak korang semua bahawa Malaysia mengamalkan tradisi balik kampung terutamanya musim-musim perayaan. Lebih-lebih lagi sempena Perayaan Hari Raya Aidilfitri. (Kalau negara-negara lain tak pastil lah pulak. Rasa-rasanya tak ade kot). Unik kan tradisi Malaysia. 



Pastinya keadaan lebuh raya akan jadi macam nie kan terutamanya malam raya atau sehari sebelum raya. Lebuh raya belah-belah lain sudah semestinya sesak dengan kenderaan dan keadaan lebuhraya kat belah Barat terutamanya ke KL mesti sangat lengang kan. Jadi bagi sesiapa yang ingin pulang beraya ke kampung...berhati-hatilah. Jangan kerana nak cepat sampai je, keselamatan diabaikan. Nanti tak pasal-pasal tak dapat beraya. Jangan sampai kita sambut lebaran dalam kepiluan sudahlah. Kesian keluarga yang tunggu kat kampung tu....

Ingat pepatah nie ye kengkawan:

Berhati-hati di Jalan Raya
Kalau Mati tak boleh Raya.


Ok lah...dah malas nak buat intro panjang-panjang. Sebenarnya, yang paling penting Iera nak beritahu yang Iera akan balik kampung mulai malam ini. Jadi, di kesempatan ini, Iera nak memohon berjuta keampunan sekiranya Iera ada terkasar bahasa, tersilap bicara sama ada secara sengaja ataupun tidak sepanjang perkenalan kita semua di dunia blog nie. Sesungguhnya....kemaafan adalah dendam yang terindah.  



Salam Aidilfitri

Thursday, September 2, 2010

Hatiku Tertinggal di Kuala Berang



Selamat datang ke Bandar Kuala Berang (Cis...bandar la sangat)


Assalamualaikum dan selamat pagi semua? Pe khabar? Harap-harap sihat lah semua. Sedar tak sedar dah nak habis sebulan kita berpuasa. Ada dalam seminggu lebih kita nak beraya kan?

Dua hari lepas Iera ade ber'SMS' dengan ma Iera. Dia SMS cakap penat jaga adik Iera yang demam campur cirit birit. Ma Iera pon kene Cirit Birit gak hari tu. Pastu kene pulak jaga adik bongsu Iera yang demam tu. Erm...adik bongsu Iera tu selalu je kene demam. Kalau tak silap, dalam kami adik beradik dia la yang paling kerap demam. Puasa tahun lepas pun dia demam jugak.... Hm...mungkin antibodi dia tak kuat campur kuat sangat main. Tu yang mudah sangat kene demam kot. Dia nie kalau demam mesti merengek-rengek kat ma Iera suruh urut la.... Ma Iera kene ada 24Jam lah kat sebelah dia tu 

Nie lah adik bongsu Iera yang banyak cakap.... Ada-ade je nak menjawabnya.

Jadi, bila dah dapat mesej dari Ma Iera tu......hati ni meronta-ronta nak balik (Pergh...meronta-ronta. Xleh blah..huhu) Yup, tapi tu lah kenyataannye. Dah beberapa hari dah asyik teringat nak balik rumah je. Tapi...tak sedar diri esok Iera ada Exam International Management. Study pon tak mana sangat. Ye lah, hati dah tertinggal kat Kuala Berang sekarang nie... Instic Iera mengatakan Ma Iera mesej macam tu mesti rindukan Iera kan....kan...kan? Mesti dai tak sabar-sabar menunggu kepulangan anak dia nie.. Ye tak? hehe
MyEm0.Com

Hati....Sabar lah kau. Lagi sehari je nak balik. Malam esok dah nak balik dah. Yey...yey...
So, bloger-bloger sekalian...jom kita layan lagu raye nie....
Salam Aidilfitri buat semua. Kalau tak malu datang la beraya kat rumah...hehe





Friday, August 27, 2010

Berita yang mengejutkan di Pagi Hari....


Pagi ni....tengah sedap berguling-guling di atas katil sambil wat taik mata (Konon-kononnye pagi lagi lah. Padahal dah kul 10 dah...hehe). Tetiba terima panggilan daripada nombor yang tak dikenali (no pejabat). Pelik jugak....nombor mana lak yang tersesat nie. Dalam pelik-pelik tu angkat la jugak telefon. Mana lau tau ada benda penting. Lagi pelik bila tetiba orang tu speaking BI. Bertambah terkejut jugak bila dia cakap dia dari Standart Charted. Ye la...pelik gak la....tak de la pulak Iera buat buku akaun atau pinjaman kat Standart Charted tu. Mana tak terkejut beruk.

Dalam keadaan mamai....cuba jugak la fahamkan apa yang dia cakapkan.... Fuh, nasib baik faham. Lagi bertambah terkejut bila dia cakap dia ada email kan kat iera, ada tawaran suruh wat training kat tempat dia....  Niat untuk sambung tido lepas kol 'Cik Abang' pukul 10 tadi (dia suruh kejutkan untuk dia bangun study pasal petang nie dia ada exam) terus tergendala.... Terus bukak email....check email yang dapat....

***********************************************************


Good Day,

On behalf of Wholesales Banking Operations of Scope International Malaysia would like to invite your undergraduates to join us in our training academy. Scope International Malaysia, a wholly-owned subsidiary of Standard Chartered Plc., United Kingdom , is the first Global Shared Services hub of an international bank in Malaysia .

Established in 2001, Scope International Malaysia is a strategic partner to the Standard Chartered Bank through the provision of a wide range of services from software and systems development, wholesale and consumer banking operations, as well as IT in up to 70 countries worldwide. By 2011, we plan to double our workforce from 2,250 to 4,500.

In line with our objective to double our workforce, we have established SIMA ( Scope International Malaysia Academy ) as our training arm aims at providing specialized banking skills to undergraduates and graduates.

Participants who have met the standard set and show outstanding performance will be offered various positions in our company. The participants of this academy will enjoy the opportunity to learn specialist course in the areas of International Trade ServicesSecurities Services, Forex/Money Markets, Cash Management Services and Credit/Loan Administration. Apart from these five elective subjects, the core subjects are Business Communications, Customer Service Program and Risk Management.


**************************************

So....bila dah baca tu mula la kepala nie sibuk duk fikir sama ada nak terima ke tak. Cuba jugak nak tanya pendapat kawan-kawan semua. Patut tak Iera terima. Susah jugak nak buat keputusan pasal bab kira-kira nie Iera lemah sikit. Kalau dah namanya bank....mesti kena tough dalam kira-kira. Nak-nak subjek finance. Dah lah subje finance iera memang lemah. 
Tapi...dah baca tu macam ok jugak la kan. Lagipun....dia akan ambil orang bekerja kalau dapat capai standard performance yang dia dah setkan. 
Tadi...cuba lah jugak tanya ma abah Iera, Erm....ma Iera tak tau. Dia suruh tanya Abah Iera je. Tanya abah Iera comfirm lah dia suruh buat je... Dia suruh cuba jugak... Dan dari nada suara dia memang nak kena wat jugak nie. So, nak kena hantar resume gak lah. Dapat tak dapat....belakang kira.
Jadi....nak tau jugak pendapat blogger-blogger sekalian. Agak-agak...Iera patut pohon tak agak-agak? Pening nie....  


Sunday, August 22, 2010

Nasib Seorang Perantau di Bulan Puasa

Sebagai seorang perantau yang jauh merantau di negeri orang bagi tujuan menuntut ilmu, banyak cabaran yang perlu ditempuhi. Kadang-kadang terasa sayu pulak hati bila terpaksa berjauhan dengan keluarga. Maklumlah, bulan-bulan puasa macam nie lah lebih bermakna kalau dapat berbuka bersama-sama dengan keluarga. Bulan mulia macam nie lah terasa lebih bahagia kalau dapat berbuka dengan air tangan mama yang tercinta. Macam nie lah nasib sebagai seorang perantau di bulan puasa macam nie:
  • Masa nak beli makanan mesti asyik duk terfikir nakbeli makanan apa. Pusing la sekali dua kat kawasan lauk-lauk kat cafe tu. Last-last, ambik je lah lauk yang sama. Kalau tak sup ayam, tomyam, tak pun ambik la paprik. Dah bosan sangat kengkadang beli lah nasik ayam Husein. Lauk tu je lah yang selalu diambil. Nak ambik lauk lain, tak kena dengan selera pulak. Maklumlah, orang indon yang masak. Tak memenuhi selera orang Timur cam Iera nie. Kalau kat rumah, cakap je nak makan apa...mest ma akan buat.
  • sepanjang bulan ramadhan nie, ada lah dalam dua kali gak Iera pergi bazar ramadhan.Tu pun sebab naik kereta Kak Qila. Dapat pergi bazar ramadhan best sikit, sekurang-kurangnya, kene lah sikit dengen selera makan Iera nie. Kengkadang, time teringin makan makanan tertentu, belah jugaklah cari kat bazar ramdhan tu. Masa bulan puasa nie lah tekak nie mengada-ngada sikit. Makan tu tak sedap... nie tak kena. Hari tu teringin nak makan bubur lambuk. Orang kata, bubur lambuk Kampung Baru sedap. Sekali bila dah beli....langsung tak sedap. Nie tak boleh jadi nie. Dah lah bubur lambuk nie makanan wajib dalam bulan puasa nie. 1 kali dapat makan pun takpe lah. Tapi...tak sedap pulak. Nant balik rumah nak suruh ma iera wat bubur lambuk. Boleh makan puasa-puas. Kena pulak dengan tekak.....
  • Dah nasib badan bila jauh di perantauan nie kalau tak berbuka dengan Ain, kenalah iera berbuka sorang-sorang. Nak-nak kalau dia dah janji dengan orang lain nak berbuka bersama.....terpaksalah iera berbuka sorang-sorang. Sementara menunggu azan maghrib duk mengadap laptop MyEm0.Com. Tu je lah kejenye. Kalau kat rumah mesti awal-awal dah menunggu kat meja makan. Maklumlah, makan mestilah yang best-best. Minggu nie pulak Ain balik rumah dia....... Meroyan sekejap berbuka sorang diri. Terkeli-kelip duk mengadap dinding. Dah abis makan, terus ke bilik air basuh tangan dan ambik air sembahyang. Kalau kat rumah, dah abis makan nasik sempat lagi habiskan kuih-kuih yang ada. Tak abis waktu berbuka tu, malam-malam sikit dalam kul sepuluh sempat lagi pelicin makanan yang ada.
  • Waktu sahur pulak terpaksa bangun makan seorang diri. Kalau kat rumah, mestilah ma yang kejutkan. Ni, kene ada inisiatif sendiri nak bangun sahur. MyEm0.ComNasi baik ada cik abang yang jadi jam loceng. Tu pun kalau dia ada kredit la... Kalau tak, kene bangun sendiri lah jawabnye. Dah bangun, cuci muka dan berkumur cikit.... makan la apa yang ada. Makan roti dengan air masak pun dah cukup bagus. Kalau kat rumah, mesti bersahu dengan lauk yang best-best...... Nak buat macam mana, dah nasib badan.


Tapi, nak buat macam mana, Iera terpaksa jugak menjalana kehidupan seperti biasa. Terpaksa terima kenyataan  dan menghadapi keadaan diri sebagai seorang perantau nie.<~~~~~Cis ayat.....macam lah besar sangat dugaan tu....Kadang-kadang, tak semua yang kita mahukan kita akan dapat. Yang penting, tak sampai dua minggu lagi nak balik rumah. Tapi...sebelum tu ada cabaran yang bakal menanti iaitu......MidTerm Exam. 4 paper pulak tu. Lagi satu paper mungkin lepas raya nanti. 
Selasa (24/8/2010)--------> Pengantar Kewangan Korporat
Rabu (25/8/2010)---------> Pengurusan Operasi
Ahad (29/8/20101)------------> Makroekonomi
Jumaat (3/9/2010)---------> Pengurusan Antarabangsa & Perbandingan

Malam tu dah boleh balik... yey-yey. Suka-suka
MyEm0.Com

Tuesday, August 17, 2010

Perginya Seorang Sahabat Bloggers

Hari nie Iera dikejutkan dengan berita pemergian salah seorang sahabat blogger setelah terbaca satu entri mysweetdreamcottage. Memang terkejut jugaklah mendengar berita pemergian dia dalam usia yang sebegitu muda. Terkedu seketika. Lepas tu Iera terus bukak Facebook dia. Memang betul, dia telah pergi ke rahmatullah. Dia merupakan salah seorang blogger yang add facebook Iera. Rupa-rupanya dia telah pergi menemuiNya pada 9 ogos 2010 lagi.

Arwah Siti Nur Izzah a.k.a Zaza

Iera tau mesti ramai jugak yang kenal dengan Zaza. Dia meninggal disebabkan kemalangan semasa berada di Kelantan bagi menemani datuknya yang akan menjalani pembedahan di bahagian tulang belakang.  Kemalangan yang cukup tragis bagi Iera bila dia dihempap keretanya sendiri selepas tercampak keluar dari kereta. Untuk cerita yang lebih lanjut, belehlah tengok di myMetro

Awal-awal tu Iera ingatkan dia meninggal disebabkan masalah kesihatan yang dihadapi olehnya. Iera tau yang dia ada masalah kesihatan, tapi...tak tau apa sebenarnya sakit yang dia hadapi.... Setelah berita kematian dia nie barulah Iera tau yang dia menghadapi masalah tulang reput sejak dari kecil lagi.

Sesungguhnya kepda Allah kita datang, dan kepadaNya jua kita kembali.

“Setiap yang bernyawa pasti akan merasai mati!”
(Surah Ali Imran: 185)
Maha Suci Allah, Maha Bijaksana dalam setiap rencana-Nya, DIA lah yang awal, dan DIA lah yang terakhir, DIA lah tuhan yang menghidupkan, dan DIA lah juga tuhan yang mematikan setiap makhluk ciptaan-Nya.

Sama-samalah kita berdoa agar arwah ditempatkan di kalangan orang-orang yang beriman. Al-Fatihah buat arwah. Mudah-mudahan keluarganya tabah menerima pemergian arwah. Sesungguhnya mati itu pasti akan berlaku kepada semua tak kira lambat atau cepat, tua atau muda.



Monday, August 9, 2010

Majlis konvocation UKM ke 38

Dua hari berturut-turut nie, Iera sibuk menjadi 'camerawoman' merangkap 'model convo' kepada kawan-kawan Iera yang berkonvo. Bermula hari Sabtu....majlis konvo boyfriend kawan baik Iera. Hari Ahad pulak majlis konvo kawan-kawan satu fakulti dan Ain.

Hari Sabtu tu Iera diwajibkan turun...hehe. Hari tu Iera perlu temankan Ain masa majlis convo boyfriend dia. Maklumlah, keluarga boyfriend dia pon ada hari tu. Jadi, tahap keseganan dia agak melampau hari tu. Jadi, Iera telah dipaksa untuk menemani dia....ahaks.

Ain, Salleh (Boyfriend Ain) dan Mak Salleh.

Setelah penat jadi camerawoman, Iera teman pulak dieorang pergi bergambar di studio.
Bergambar dengan jubah convo pakwe Ain... Eh..tak nampak tangan la. Cam hantu plk nampak hehe

Lepas diaorang dah siap bergambar di studio, kami mengisi perut yang sememangnya sudah menyanyikan lagu keroncong. Petang tu pulak perlu jadi camerawoman untuk ambik gambar diaorang di sekitar putrajaya pulak.

Iera sorang je yang tak convo lagi nie....
Yang sebelah ain tu rumate dia sem lepas..... Dia tumpang bilik 
Iera masa nak datang convo kali nie.



Lepas penat bergambar di sekitar putrajaya....giliran kami berjalan-jalan di Alamanda pulak. Takde bershopping sangat pun. Just berwindow shopping. Lepas tu berkaraoke. Tapi...dah takde mood sangat nak berkaraoke coz ada lelaki. Tak berapa nak enjoy dah.

Malam tu pulak...Iera dan Ain pergi ke Pesta Convo pulak kat Dataran Gemilang UKM. Pergi pun berjalan kaki je. Dah cukup round sekali kat situ dan cari makan untuk mengisi perut kami...akhirnya kami balik. Takde apa sangat yang nak dicari. Maklumlah...sebelum malam tu dah tiga hari Iera ke pesta convo. Dua hari dengan Zati.Malam esoknya dengan Zati, Ain, Boyfriend Ain dan Adik Serta sepupu Ain. Pergi konon-kononnya nak masuk rumah hantu...tapi akhirnya tak jadi pasal dah lambat. Kiranya campur malam tu empat hari berturut-turut Iera ke pesta convo.

Keesokannya pulak...Majlis convo kawan satu rumah dengan Iera masa Iera buat praktikal dulu. Tapi...pagi tu sempat jumpa dengan Matun je. Kak Ct dan Kay, Iera tak sempat jumpa pulak. Sedih jugak....terutamanya dengan Kak Ct tu pasal lepas nie Kak Ct dah nak balik Sabah.

Petang tu pulak...Ain dan Zati pulak yang convo. Apa  lagi...bergambar lah kerja mereka. Majlis convo kawan Iera tu mestilah Iera diwajibkan hadir. Kalau tak mesti ada yang merajuk...hehe. Erm...tambahan pula, Iera kenal dengan Keluarga Ain. Kalau tak yurun tengok, apa pulak kata diaorang.



Lepas habis bergambar....keluarga dia ajak Iera makan kat luar bersama-sama. Lepas tu...balik dan bersiap-siap nak ke pesta convo pulak. Maklumlah hajat Ain yang nak sangat masuk rumah hantu tak tercapai lagi. Dia tu memang suka masuk rumah hantu...tapi agak lemah semangat. Katanya, Iera kene pergi pasal Iera kuat semangat...kononnyalah. Kalau Iera takde dia lagi lemah semangat. Boleh ke gitu? Tapi...malam tu boyfriend dia pon ada. Kakak Ain serta pakwe kakak dia pon ada sekali..... Ingatkan Kakak Ain tak g rumah hantu tu...

Tapi...last-last tak jadi jugak nak masuk rumah hantu tu. Konon-kononnya pihak pengurusan rumah hantu tu bagi masuk 3 orang je sekali masuk. Awal-awalnya si Ain berkeras nak masuk berenam jugak. Tapi...bila dah ada sorang pihak pengurusan yang kononnya kata nak escort kami masuk malam tu...dia biarkan yang lelaki masuk dulu. Last-last kami bertiga tak jadi masuk rumah hantu tu. Ain kata pihak pengurusan tu buat pakatan nak pisahkan kami masa masuk rumah hantu tu....

Iera tak berapa dengar apa yang mereka bincangkan tu. Tapi...yang Iera dengar Ain marah-marah kat orang yang kononnya nak escort kami malam tu sebab nak tinggalkan kami. Budak yang katanya nak escort kami tu  kata bukan nak tinggalkan kami tapi duduk kat tepi kami. Apa, lagi...Ain terus marah diaorang sebab dia ada dengar pakatan diaorang tu. Dia cakap kalau escort pon patutnya dia kena duduk di depan. Last-last....kami tak jadi masuk dan mereka pulangkan balik duit tu pada kami...

P/S: Dua hari yang memenatkan. Walaupun bukan majlis convo Iera...tapi tetap terasa penatnya.




Wednesday, August 4, 2010

Misi Pencarian

Berdasarkan daripada kesinambngan cerita sebelum nie...iaitu... Sediakan Payung Sebelum Hujan. Keesokan harinya, Iera dan Ain pergi semula ke MetroKajangbagi misi pencarian handphone yang hilang tu... Jadi, bila dah sampai di Metrokajang tersebut...kami terus ke surau kerana hati kecil Iera berkata yang handphone tersebut mungkin terjatuh di situ. Tapi..bila dah cari, kami tetap tak jumpa handphone tersebut.

So...terpaksalah kami melangkah meninggalkan surau tersebut. Dalam perjalanan ingin keluar dari MetroKajang tersebut...Ain menunjukkan mesej daripada 'Si Dia'... Mesej yang diforward daripada orang yang menjumpai handphone tersebut.

Kami bergegas ke tempat tersebut dan mengambil handphone tersebut. Setelah mendapatkan handphone tersebut, Iera terus mengucapkan terima kasih kepada orang yang menjumpai handphone tersebut. Betul dugaan Iera sebelum nie yang handphone tersebut terjatuh di Surau tersebut. Terfikir jugak...tanpa usaha 'Si Dia' yang call dan mesej nombor Iera tu...mungkin Iera takkan dapat balik handphone tersebut. Mungkin disebabkan kata-kata dia masa menghantar mesej ke nombor Iera tu  menakutkan orang yang menjumpai handphone tu, sehinggakan dia sanggup menyerahkan handphone tu balik?

Tapi...ada ke orang nak ambik handphone Iera yang buruk dan murah tu? Setakat handphone nokia noka 2610 tu...ada ke yang berminat? Maklumlah...handphone tu tak banyak fungsinya... Setakat nak telefon dan mesej tu bolehlah...kamera takde, mp3 dan radio pon takde. Ada ke yang nakkan handphone tu... 

Walau apapun...syukur alhamdulillah. Akhirnya Iera dapat balik handphone tersebut. Walaupun setakat handphone lama yang tak banyak fungsinya... Ia tetap memberikan banyak manafaat pada Iera. Sekurang-kurangnya, Iera tak perlu membeli handphone yang lain. Nanti lah...bila dah kerja atau handphone tu dah rosak baru Iera cari yang lain.

Kepada 'Si Dia'...terima kasih kerana sanggup berusaha mendapatkan handphone tu. Walaupun dari jauh, usahamu itu berjaya mengembalikan handphone tu pada Iera... Ni buat Iera lebih sayangkan dia nie...hehe.

Dan juga terima kasih kepada orang yang menjumpai handphone nie. Sama ada dia betul-betul ikhlas untuk berikan handphone tu balik ataupun kerana terancam dengan  kata-kata 'Si Dia'. Iera tetap ucapkan terima kasih kerana sanggup serahkan balik kepada Iera. Apa-apapun...mungkin handphone tu masih rezeki Iera



Sunday, July 25, 2010

Sediakan Payung Sebelum Hujan




Kata orang....sediakan payung sebelum hujan. Jadi, kita perlukan persediaan sebelum sesuatu berlaku ke atas diri kita. Nanti takde lah kita akan terkapai-kapai dan kebingungan kalau sesuatu perkara buruk berlaku ke atas diri kita.

Nak dijadikan cerita, selepas kawan Iera suruh Iera baca pengumuman di laman web e-pelajar UKM seperti yang tertera di bawah, Iera terus menyediakan strategi-strategi tertentu..


Gangguan Capaian Rangkaian UKM 
Adalah dimaklumkan bahawa Capaian Rangkaian UKM akan tergendala bermula pada 24 Julai 2010 (Sabtu) 6.00 petang hingga 26 Julai 2010 (Isnin) 8.00 pagi disebabkan gangguan bekalan elektrik keseluruhan kampus UKM Bangi oleh pihak JPP.Sehubungan dengan itu, capaian internet ke luar dan dalam UKM akan tergendala sehingga bekalan elektrik pulih seperti sediakala.Sekiranya terdapat masalah capaian rangkaian selepas tempoh tersebut, harap dapat maklumkan atau hubungi kami Bahagian Pengurusan Rangkaian di talian.


Jadi, semalam Iera keluar ke kajang. Konon-kononnya nak beli lilin sebagai persediaan untuk blackout., Sambil temankan kawan Iera, Ain bayar bil celcom dia dan berwindow shopping. Sebelum balik, sempat sembahyang asar kat Metrokajang. Last-last....bila dah balik bilik baru perasan handset takde.


MasyaAllah...hati dah cuak gila masa tu. Taktau nak buat apa. Dahlah sebagai orang yang buat pjj (Percintaan Jarak Jauh) macam Iera nie...henset sangat-sangatlah penting...hehe. Ok, tipu....cinta bukan utama. Tapi...tu pon penting gak. Haha. Yang penting dia akan memudahkan kerja-kerja sebagai pelajar macam Iera nie. Terutama nak contact ahli kumpulan kalau ada kerja group. Kalau dah handset tu hilang macam mana nak contect ahli group ditambah dengan masalah kewangan sekarang. 


Jadi, semalam sempat lah berYM dengan adik Iera yang blaja kat UNITEN. Tengah-tengah cerita kat dia, tenet terputus. Dah tak dapat nak berYM. Baru ingat nak suruh dia mesej Pakwe Iera sebab sebelum keluar dah mesej dia. Dah balik mesti lah kene bagitau dia...nanti kan dia risau. Jadi, dalam keadaan cuak dan tak tau nak buat apa...member Iera , Ain datang bawak makanan Dia tanya Iera sebab apa dia call Iera tak angkat..So, Iera cakaplah yang handset Iera. hilang Bagi nak sedapkan hati Iera, dia cakap mungkin ada dalam bag dia. Tapi...memang tak ada pon... 


Last-last...Iera mesej pakwe Iera guna nombor Ain, cakap handset hilang. Sian Iera kene marah semalam coz Iera lambat mesej dia cakap dah sampai.... Bukan taknak cakap awal-awal...tapi dah kebingungan masa tu sampaikan tak tau nak buat macam mana.  Dan rupa-rupanya malam tu ada je elektrik sebenarnya.