Sunday, December 14, 2014

I'm Mom To Be


Assalamualaikum W.B.T



Dengan lafaz bismillah, Iera nak bagitau yang sebenarnya Iera akan bergelar ibu tak lama lagi. Alhadulillah, syukur sangat-sangat padamu Ya Allah. Dan sekarang, Iera sebenarnya dah masuk trimester kedua. Yup...dah masuk 6 bulan sekarang ni. (Baru sekarang nak umum kan...hehehe).

So, meh sini Iera ceritakan sedikit sebanyak pengalaman Iera sepanjang bergelar ibu hamil ni. 

1) Badan terasa panas pada waktu malam.

Keadaan berlaku sewaktu baru balik beraya di kampung belah ayah. Malam tu masa perjalanan balik ke rumah mak mertua, badan terasa penat jer, Jadi, sepanjang perjalanan balik di dalam kereta tu Iera habiskan masa dengan tidur, Mata terasa penat....langsung tak boleh nak bukak dah. Sampai-sampai jer kat rumah mak mertua lepas dah bersalam-salam dan berbual-bual sekejap terus masuk bilik. Badan dah terasa panas (panas dalam kot). So, tak lama lepas tu terus tidur walaupun dalam kereta sepanjang lebih kurang sejam lebih Iera dah tidur. Keosokannya, badan masih terasa penat tapi panas macam dah kurang. Tapi, malam nya pulak terasa panas balik. So, pejam celik pejam celik dalam seminggu dua jugak terasa simpton yang sama.

2) Cepat penat 

Macam yang Iera cerita di atas, memang masa kandungan nak masuk sebulan tu dah mula rasa badan cepat penat. Yup, sampaikan masa beraya di rumah mertua tu Iera selamba badak je tidur bangun lambat. Tapi...tu bukan kehendak Iera. Kalau boleh memanglah nak tunjukkan ciri-ciri menantu yang baik, tapi apakan daya, badan terasa lemah semacam. Sampaikan hari tu mak mentua  tegur yang Iera bangun lambat dan macam kurang menolong di dapur. Masa tu agak sentap jugak lah..... Almaklumlah, masa tu pun Iera baru je lagi kahwin, baru nak masuk tiga bulan. Awal-awal dah kena tegur oleh mak mentua, sedangkan badan terasa lemah macam nak demam tak nak demam jer..... Rupa-rupanya tu tanda-tanda Iera berbadan dua.

3) Kuat tidur

Yup...yang ni memang tak boleh dinafikan lagi. Dari awal-awal mengandung sampailah sekarang ni, Iera memang kuat tidur. Nak-nak waktu siang. Memandangkan suami Iera pulak banyak kerja shift malam, mata ni pun macam dah terikut sama dengan waktu tidur cik abang. Dia tidur kita tidur....hehehe. Sebenarnya ia bermula sejak bulan puasa lagi. Ada satu malam tu tengah-tengah tidur Iera terjaga tengah malam, terus tak boleh tidur, Jadi Iera habiskan masa dengan mengemas rumah sampaikan semua perabut Iera alihkan sorang-sorang. Sampaikan siap masak untuk sahur lagi. Dah sahur dan sembahyang subuh barulah Iera dapat tidur. Dan...tulah rutin sepanjang bulan puasa. Malam berjaga siangnya tidur (dan sebenarnya sampai sekarang pun macam ni).

Iera cuba jugak nak kurangkan tidur pada waktu siang ni...tapi tak boleh. Sehari dua je bertahan. Keesokannya bila dah tak tidur siang kepala terasa berdenyut-denyut. Sakit sangat..... Jadi, nak tak nak layankan je badan ni. Kalau mengantuk jugak baik tidur. Kalau tak confirm kepala akan sakit macam nak pecah. Cuma sekarang ni bila dah masuk 6 bula ni barulah mata ni dah ok sikit....kalau dah tak tidursiangnya sakit kepala tak seteruk awal-awal dahulu. Sesekali je rasa sakit kepala tu menyerang kesan mengantuk yang amat sangat. So, moral of the story, kalau pada waktu siang tu mata terasa mengantuk sangat dan badan terasa letih, jangan mengada-ngada nak tahan mata tu.....confirm sakit kepala. Kalau dah penat sangat tidur je lah ubat dia.

4) Tak lalu makan

Masa awal-awal Iera mengandung memang mulut ni tak berapa nak lalu makan. Kalau makan pun sikit sangat jer. Pastu terus mulut ni menolak makanan tu. Kalau dipaksa mau dimuntakan balik makanan tu. Cuma Iera masih bernasib baik kerana ada segelintir ibu hamil yang langsung tak boleh nak makan. Makan sikit terus muntah sampaikan terpaksa dimasukkan ke wad kesan dehydrated. Iera bernasib baik sebab takde lah sampai teruk 'bebenor'. Cuma masa masa check-up bulan ke tiga adalah jugak turun berat badan sebanyak 1/2kg tapi lepas tu naik balik.

5) Muntah-muntah / morning sickness

Sememangnya bagi ibu-ibu yang mengandung memang tak dapat lari dari muntah-muntah atau dikenali sebagai morning sickness di awal kehamilan. Iera pun tak dapat lari daripada morning sickness tu. Cumanya Iera rasa macam morning sickness yang Iera alami tu takdelah teruk mana. Sesekali jer pada waktu pagi Iera akan muntah-muntah. Biasanya masa gosok gigi. Bangun pagi-pagi tu kalau tak makan lagi dan terus gosok gigi, Iera akan muntah sedikit. Biasanya jarang-jarang jer. Tapi muntah-muntah ni bukannya waktu pagi jer berlaku. Kadang-kadang waktu tengah malam pun boleh jugak terjadi. Ada lah 2,3,4,5 kali jugak muntah-muntah pada waktu malam. Habis semua makanan yang dimakan keluar balik. Cuma Iera rasa muntah-muntah yang Iera alami masih dikira sebagai biasa-biasa je pasal takde lah hari-hari Iera akan muntah. Dicampur pula yang Iera nie ada gastrik, kadang-kadang disebabkan masalah gastrik tu lah yang menyebabkan Iera muntah-muntah kot.

6) Mabuk kereta

Masa awal-awal kehamilan dulu, Iera ada mabuk kereta. Tiap kali jalan jauh mesti akan muntah. Kadang-kadang kalau naik kereta jarak yang dekat pun muntah jugak. Sampailah last sekali yang Iera perasan masa kandungan 4 bulan lebih, mak saudara Iera kritikal dan terpaksa dimasukkan ke wad di hospital besar Kuala Terengganu. Masa nak ambil mak Iera yang menjaga mak suadara Iera masa tu, Iera muntah-muntah jugak. Nasib baik dah sediakan plastik siap-siap dalam kereta. Baru-baru ni Iera ada pergi ke KL....konon-kononnya gigih nak mencari barangan bayi sempena Pureen Warehause Sale tu, nasib baik masa tu dah tak de mabuk kereta ni. Masa tu dah prepare siap-siap bawakan snek dan asam Kalau rasa nak muntah terus makan snek tu. Dan rupa-rupanya baru Iera sedar yang Iera kene makan something untuk mengelakkan mabuk kereta tu.





Rasa-rasanya tu je kot tanda-tanda yang Iera alami sepanjang hamil ni. Sekarang ni bila dah masuk 6 bulan ni alahan di atas dah berkurang. Ada tu yang dah takde langsung. Apa-apapun ni merupakan pengalaman yang tak dapat dilupakan. Pengalaman bergelar seorang ibu memang pengalaman yang takkan dilupakan.



Nukilan dari,

Friday, August 22, 2014

Persiapan Perkahwinan : Lokasi Pencarian Barangan Persiapan Hantaran Perkahwinan

Assalamualaikum W.B.T

Hari ni Iera nak kongsikan beberapa lokasi yang telah menjadi pilihan Iera untuk mencari barangan persiapan hantaran. Sebelum tu kita tengok dulu contoh rupa hantaran yang telah Iera buat untuk majlis perkahwinan Iera dulu yer. Insyaallah....nanti Iera akan kongsikan semua hantaran yang telah Iera hasilkan. (Sebenarnya masih menunggu gambar daripada official photographer. Gambar semestinya lebih cantik kalau diambil dari OP nie kan)

Hantaran jam tangan yang dihasilkan oleh Iera.
Hantaran buah-buahan


Antaranya lokasi yang menjadi terjahan Iera untuk mencari barangan hantaran ialah:



1) Kaison Paradigm Mall

Pintu depan Kaison Paradigm Mall

Antara bunga-bunga yang dijual di Kaison

Untuk pemilihan bunga bagi tujuan menghias hantaran perkahwinan, Iera telah membeli beberapa jambak


bunga artificial di Kaison. Rupa bunga yang dibeli boleh dilihat pada contoh gambar hantaran di atas. Iera telah membeli bunga orange peach tu di Kaison pada harga RM14.90 sejambak dengan setiap jambak mempunyai 11 kuntum. Sangat suka bunga tu sebab ada banyak kelopak. Berbaloi dengan harga yang dibeli.

2) Yen Riben Sdn. Bhd.






Untuk pengetahuan, Yen Riben ni merupakan kedai barangan perkahwinan yang terdapat di Semua House, Jalan Tar Kuala Lumpur. Iera telah membeli kertas gold yang digunakan untuk melapik polisterin bulat untuk hantaran. Haraga sehelai RM3.00 (tak tau harga mahal ke tak. Masa tu Iera beli sebab berkenan dengan texture dia dan dalam kepala masa tu berkira-kira yang tema kahwin ada sedikit warna gold. Jadi, tanpa berfikir panjang Iera terus beli kertas gold tu sebanyak 9 keping untuk 9 bekas polisterin). Untuk kertas gold ni Iera telah membeli sebanyak 9 keping dengan total RM27.00.

3) Kraf Perkahwinan Cinta

Iera tau....sebenarnya tak ramai yang tau kedai ni kat mana. Iera jumpa kedai ni pun kebetulan sebab masa tu tengah mencari kedai-kedai printing/perkahwinan area Kelana Jaya. Masa tu tengah set dalam minda nak cari jugak kedai yang ada menjual Kad Kahwin. Kebetulan masa sangat suntuk masa tu.....nak tunggu keluarga lelaki tetap tarikh masa tu sangat lambat. So, Iera sanggup berjalan kaki ke plaza glomac dari rumah sewa, Kelana Putri semata-mata nak survey kedai kad kahwin.

Tengah jalan-jalan tu akhirnya jumpa satu kedai barangan perkahwinan berdekatang dengan kedai-kedai makan. Last-last decide nak masuk kedai tu. So, tinjau-tinjau barangan yang ada di dalam kedai tersebut. Akhirnya terberkenan dengan design hantaran yang menggunakan kain lace. Nak tau macam mana kain lace tu boleh rujuk pada gambar di bawah.

Hantaran menggunakan kain lace.
Masa tu angan-angan nak buat hantaran menggunakan bunga keliling polisterin tu sebab kebetulan tertengok di kedai sayang you. Tapi bila difikir-fikir balik...kalau Iera betul-betul menggunakan bunga di sekeliling polisterin tu....kita terpaksa menggunakan bunga yang sangat banyak. Paling kurang kita perlu gunakan dua barisan untuk bunga sahaja. Akhirnya, bila dah terberkenan dengan contoh hantaran di kedai tersebut, Iera terus tukar plan sikit. Takdelah kita perlu guna bunga yang terlampau banyak. Sebenarnya, kalau diikutkan, guna kaedah menggunakan lace ni pun memang Iera pakai bunga yang banyak (dah namanya nak buat bunga keliling jugak kan). Cuma, sekurang-kurangnya Iera dapat jimat penggunaan bunga sebanyak 50% di situ.

Okey, sebenarnya Iera sangat puas hati pergi kedai nie. Walaupun kedai ni tak banyak pilihan mana berbanding di Jalan TAR...tapi taukey kedai tu sangat ramah. Dia siap tunjukkan macam mana nak buat hantaran tu dan siap tolong matchingkan warna bunga, kain lace, dan reben yang sesuai. Customer service dia memang tip top lah. Sangat puas hati dengan layanan yang diberikan. Sanggup Iera datang hari lain dengan membawa bunga yang dibeli di kaison semata-mata nak dapatkan pandangan dia untuk matchingkan dengan bunga lain. Bukan setakat bunga jer, Iera siap bawak bunga tangan yang Iera buat sebab nak dapatkan pemilihan reben yang sesuai dengan pearl handbouquet <---klik berkenaan="" buat..="" entri="" font="" handbouquet="" iera="" melihat="" nbsp="" perl="" pernah="" unuk="" yang="">

So, antara barangan yang Iera beli di kedai ni ialah kain lace 9 meter, reben, dah bunga. Sesiapa yang rasa nak dapatkan pandangan nak membuat hantaran atau apa-apa sahaja peersiapan perkahwinan bolehlah datang ke kedai ni. Tak rugi dan sangat berpuas hati. Bagi yang duduk berhampiran dengan Kelana Jaya, bolehlah singgah kedai ni. Alamatnya J-01-1, Jalan SS6/18, Dataran Glomac, Kelana Jaya, 47301 Selangor.

Ok lah...setakat ni dulu Iera cerita berkenaan lokasi pencarian barangan persiapan hantaran perkahwinan. Memandangkan entri kali ni pon dah terlampau panjang...kita cerita di entri berikutnya. Mungkin entri berikutnya Iera akan ceritakan lokasi kedai barangan perkahwinan sekitar Terengganu. Till then.... 

Bye-bye


Nukilan dari,




Thursday, August 21, 2014

Idea Perkahwinan : Guestbook


Kalau diperhatikan sekarang macam dah jadi trend yang setiap majlis perkahwinan mempunyai ruangan buku tetamu (Kalau nak glamour lagi kita panggil sebagai guestbook corner). Dulu masa nak mencari idea-idea untuk majlis kahwin, Iera banya bukak blog b2b...tengok idea-idea dieorang bagi majlis bersejarah diaorang. 

Fungsi guestbook corner ni tak lain tak bukan buat kawan-kawan atau saudara mara menulis ucapan-ucapan dieorang buat pasangan pengantin. Lagipun majlis ni kita harap cukup sekali seumur hidup....nanti dah lama-lama bila kita belek-belek buku tu mesti akan memberikan kita seribu macam perasaan. Nak-nak kalau ucapan yang diberikan tu mengeletek tangkai hati kita. Tak kering gusi kita ketawa dengan ucapan-ucapan yang mereka berikan. Plus.....ucapan tu boleh dikira sebagai doa daripada tetamu buat kita. Lagi banya doa daripada tetamu kita, lagi baik kan???? 

So, apa lagi....jangan lupa jelajah blog-blog b2b yang pernah buat guestbook corner ni. Insyaallah, ia boleh berikan kita sedikit idea untuk design guestbook & guestbook corner ni. 

Jom kita tengok contoh-contoh guestbook ex-b2b yang lain:

Ex-B2B Farisha.
Cantik dan creatif guestbook yang dia buat ni. Kalaulah tangan ni sekreatif Farisha kan....
Soooooooo korang boleh jengok idea membuat Guestbook ni pada link gambar tersebut.





Ni pulak guestbook yang dihasilkan oleh Puan Aishah. Cantik...pandai dia buat quiling. Dulu ada jugak bercadang nak buat quiling ni...tapi tangan ni keras lagi. Tak selembut dan sekreatif tangan Puan Aishah. Kalau korang kreatif bolehlah cuba buat guestbook gunakkan kaedah quilling nie yer. So, korang boleh jenguk sendiri blog. Klik jer link pada gambar di atas.



Hamek ko...sekali guestbook di majlis Puan Mai ni ada dua. Satu yang dia tempah, satu lagi pulak kawan dia tolong buat. FOC jer. Cantik jugak yer.... Kalau korang rasa nak tempah bolehlah jengah blog Mai ni...dia ada bagi link blog/facebook tempat dia tempah ni. 


Blog ni ada menceritakan macam mana dia brainstorm untuk dapatkan idea guestbook. Duk sibuk-sibuk baca blog dia sekali tengok contoh guestbook beserta website untuk menempah guestbook nie. Tengok nama pada pic guestbook kat bawah nie rasa-rasa macam kenal.




Sekali tengok...confirm kenal. Ni adik sepupu Iera ni. Rupa-rupanya dia tempah guestbook kat Scrap@perclip. Tapi harganya ya ampun...rata-rata dalam RM300 dan ke atas. Tak mampu den nak beli....baik buat sendiri kan. Kan...kan...kan? Jimat pun jimat.


Last, but not list Iera blog.

So....ni lah rupanya guestbook yang diolah dan dedisign sendiri oleh empunya badan. Simple jer...takdelah cantik sangat. Tapi bila dah dapat buat sendiri ni lagi puas hati. Sebabnya kita dapat jimat banya kos di situ. Kos membuatnya takdelah mahal sangat. Harganya kalau tak silap Iera anggar dalam RM30 je kot. Sebabnya sticker-sticker tu Iera beli kat popular yang direcycle balik masa beli untuk buatkan guestbook majlis kawin adik Iera dulu. Alhamdulillah....jimat kat situ. Puas hati weh dapat buat sendiri.

Buat B2B di luar sana...harap-harap post kali ni dapat membantu korang mencari idea untuk membuat guestbook. Kalau korang ada budget lebih bolehlah tempah jer...jimat masa. Buat yang nak jimat macam Iera ni...apa salahnya try search sendiri blog ex-B2B yang pernah buat sendiri. Banya idea dan manfaat yang boleh dicedok dari diaorang. Tak kisahlah tak secantik yang ditempah, yang penting kita puas hati dengan hasil usaha kita sendiri. Yang penting usaha tangga jaya....



Nukilan dari

Tuesday, August 19, 2014

Persiapan Perkahwinan : Misi mencari kasut kahwin

Sebenarnya entri ni dah lama ada dalam draft tapi still tak terpost. Memandangkan mood nak berblogging datang membuak-buak masa ni....akhirnya Iera decide nak post berkenaan kasut kahwin ni. Walaupun dah hampir 4 bulan jugaklah Iera dah bergelar isteri tapi tak kisah lah. Harap-harap ianya dapat membantu bakal-bakal pengantin di luar sana.

Kasut semestinya perkara yang penting bagi setap pengantin. Semestinya kita nak nampak anggun berseri di hari berseharah kita. Saat kita melangkah pasti menjadi perhatian tetamu-tetamu kita nanti.

Lokasi pertama misi mencari kasut kahwin ialah paradigm mall. Almaklumlah rumah sewa masa bujang dulu memang bersebelahan je dengan paradigm mall...jadi tu lokasi yang pertama Iera tuju. Jalan kaki pon boleh dari rumah sewa ke sana.

Sempatlah aim beberapa pasang kasut yang berkenan dihati. Design dah berkenan tapi kasut tu wajib cuba dulu. Yang penting selesa bila pakai kasut tu. Jangan lupa pakai dan jalan-jalan sekitar dalam kedai tu.

Akhirnya terberkenan dengan design kasut di kedai Opera. Cuba pakai pon selesa di kaki walaupun tinggi. Tapi tengok harga dua tiga kali jugak fikir. So hari tu balik dalam keadaan hampa kecewa.

Lokasi kedua pula di SOGO KL. Jalan punya jalan akhirnya terjumpa kasut berwarna beige ala2 peach. Kebetulan mak andam untuk majlis perkahwinan a.k.a mak saudara sendiri dah bagitau yang dia tak ada sediakan kasut, jadinya membeli kasut kahwin adalah satu kemestian. Bila difikir dua tiga kali akhirnya decide nak beli kasut tu sebab sesuai dengan baju yang akan dipakai ketika bersanding. Tapi malangnya Iera lupa nak snap gambar kasut tu. Hehehe.... Sory ye bakal-bakal pengantin semua. So, kasut untuk bersanding dah confirm pakai yang dibeli di SOGO tu.

Tapi bila difikir-fikirkan balik, hati macam dah betul-betul berkenan dengan kasut yang dijual di butik OPERA, PARADIGM MALL. Sebabnya tak lain dan tak bukan sangat selesa memakai kasut tu...jalan pun rasa stabil. Kepala ni asyik duk terbayang-bayang jer pada kasut tu. Tidur malam pun rasa tak lena jer terkenangkan kasut tersebut. Ahaks....Last-last disebabkan keinginan yang begitu tinggi nak pakai jugak kasut tu masa majlis kahwin hari tu, dengan rela hati Iera beli jugak kasut tu.



Ni lah rupa kasut yang Iera dok berkenan-kenan sangat tu. Yang penting keselesaan kan..... bila dah terbeli jugak kasut tu jadi Iera buat keputusan pakai kasut tu pada malam akad nikah dan majlis sambut menantu.

So, buat bakal-bakal pengantin di luar sana tu....jangan lupa tanya mak andam/ butik penganti yang anda tempah di luar sana tu sama ada mereka ada sediakan atau tak kasut untuk majlis bersejarah anda tu... Jangan nanti last-last minit dapat tau yang kasut tak disediakan lagi lah stress anda dibuatnya. Hilang seri pengantin nanti kan...hehehehe


Nukilan dari

Monday, August 18, 2014

Pertama Kali Beraya Sebagai Suami Isteri

Assalamualaikum W.B.T


Terasa agak lama Iera menyepikan diri. Sekarang ni dah 3 bulan lebih bergelar seorang isteri. Masih cuba menyesuaikan diri....sebagai seorang isteri, sebagai seorang menantu, dan sebagai adik ipar. Alhamdulillah, nak sesuaikan diri dengan suami takde lah sukar mana disebabkan kami telah menyulam cinta 8 tahun sebelum berjaya mendirikan masjid. Walaupun ada juga sedikit perbezaan berbanding zaman bercinta dulu, tapi rasa-rasanya masih lagi dapat menyesuaikan diri dengan en. hubby. Cuma Iera masih lagi cuba biasakan diri dengan jadual kerja suami yang kerja shift....

Sekarang ni masih lagi cuba sesuaikan diri dengan keluarga belah suami... Hm...mungkin disebabkan perbezaan umur yang agak jauh bezanya dengan keluarga belah suami. Almaklumlah, En. Hubby kan anak bongsu, jadi beza umur dengan kakak & abg ipar agak jauh bezanya. Tambah-tambah terasa yang cara pemikiran kami agak berbeza..... Tapi takpe....Iera akan cuba belajar pelan-pelan.

Raya pertama hari tu kami beraya di kampung Iera di Jertih. Almaklumlah, adik Iera yang juga pertama kali beraya sebagai suami isteri pun balik ke Jertih tahun ni.....jadi lagi elok lah beraya di Jertih dok? Boleh lah spent time merasai kemeriahan bersama keluarga bersama-sama. Tahaun depan masing-masing raya pertama kami nampaknya beraya di rumah mertua la nampaknya.


 Gambar berdua sebagai pasangan suami isteri.
Baju raya tahun ni kami memilih putih sebagai tema.
Tahun ni berdua, Insyaallah tahu depan kami bertiga kot....
Amin.


 Kami bersama-sama dengan ma dan abah.


Adik 2nd bongsu yang masih belajar di Politeknik.
Kebetulan warna baju dia hari tu hampir-hampir sama
dengan tema warna kami.


Dengan ma & abah + the one & only adik lelaki dalam 
keluarga kami.

Petang tu kami terus balik ke Kg. Gaung, kampung halaman En. Suami, memandangkan dia bekerja tengah malam tu kami terpaksa rushing balik ke rumah En. Suami. Bersalam-salaman dan bersembag-sembang sebentar dengan mana-mana yang ada di rumah mak mertua kemudian berehat di kamar. Entah kenapa malam tu terasa macam nak demam. Demam ada makna kot??? Hehehe. En. Suami pulak tentulah tidur sebelum perlu bergerak ke tempat kerja.

Raya kedua pun tak sempat nak beraya mana. balik-balik dari kerja pagi tu terus En. Suami tidur. Petang tu barulah kami sembat beraya di dua buah rumah. Gambar dengan keluarga mentua pun takde...nampak gaya macam diaorang kurang bab-bab bergambar ni.....

 Sob...sob...tahun ni terpaksa belajar tak beraya sakan memandangkan En. Suami bekerja walaupun raya. Iera betul-betul perlu belajar tak beraya sakan...kalau tak tahun-tahun sebelum ni paling kurang pun Iera akan cuti sekurang-kurangnya tiga hari untuk menyambut Aidilfitri. Cabaran baru sebagai isteri. Mudah-mudahan dapat sesuaikan diri untuk tahun-tahun yang akan datang.

Nukilan dari

Saturday, May 10, 2014

Let's Exchange Link B2B


Assalamualaikum semua.

Kepada bakal-bakal pengantin di luar sana... sudi-sudilah exchange link dengan Iera yer. Dah lama sebenarnya Iera tak mengaktifkan diri dalam dunia blog. Sekarang bila dah memegang status sebagai tunangan orang merangkap bakal pengantin a.k.a Bride To Be (B2B) semangat nak berblog tiba-tiba datang dengan berkobar-kobar....heh.

So, buat B2B di luar sana....jangan lupa tinggalkan link anda yer. Bolah lah kita berkongsi pengalaman menuju detik bahagia masing-masing yer.


Salam kenal,

Thursday, April 17, 2014

Persiapan Perkahwinan : DIY In Progress

Sedar tak sedar lagi 2 minggu majlis bakal berlangsung. Persiapan perkahwinan masih banyak lagi yang belum siap. Jom lihat senarai plan DIY: 

1) DIY Tuala Cupcake

So far, DIY tuala cupcake dah banyak yang siap. Bilangan beli dalam 500pcs. Bilangan yang dah siap dalam 450pcs. Ada dalam 50pcs je lagi. Nak buat pun tak de la susah mana. Gulung-gulung tuala, pastu masukkan dalam cawan cupcake. Dah siap, masukkan dalam plastik dan ikat. Siap

 Niat di hati nak tambah ikatan reben pada tuala cupcake ni tapi ma macam tak setuju.
Kalau tambah reben cantik sikit tuala cupcake ni kan?


Tuala + Cawan cupcake beserta tuala cupcake yang dah siap.

2) DIY Bunga Telur

Awal-awal perancangan dulu sebenarnya nak beli je bunga telur ni. Tapi entah kenapa tiba-tiba datang meroyan nak buat sendiri bunga telur. Mungkin disebabkan my mom pernah 'berbunyi' suruh buat sendiri.
Kebetulan pulak tu ada suatu hari keluar dengan en tunang ke Kuala Terengganu. Kebetulan ada ternampak satu kedai alatan perkahwinan bernama Ratu Sehari. Apa lagi terus ajak en. tunang ke sana.

Lepas dah survey bunga telur di kedai tersebut terus mintak pendapat en. tunang sama ada nak beli terus atau buat sendiri. En. Tunang galakkan buat sendiri dan siap pilih bunga sama-sama. So, jadilah perancagan bertukar dari beli kepada DIY sendiri. Anggaran nak buat dalam 80 pcs. Ada lagi 20 pcs yang tak siap.

 Rupa bunga telur yang dah siap. Entah lah jadi ke tak. Kalau tanya pendapat adik, dia kata yang ni tak cantik. Tanya pendapat sepupu dia kata yang ni lagi cantik. Katanya sebab yang ni tak pernah jumpa lagi orang buat.


Ni pulak rupa bunga telur design kedua. Dah macam-macam design dah ada. Adik lagi suka yang ni, katanya lagi kemas. Sepupu pulak kata, yang ni dah biasa tengok. Kalau tanya My Mom, dua-dua pon ok.

3) DIY Hiasan Kotak Gula-gula.

Memandangkan sebelum ni Iera ada beli 200pcs kotak gula-gula kosong (lihat gambar di atas) so decide nak tambah hiasan sikit la. Nak bagi tambah berseri dan elegant.


Rupa setelah siap dihias. Memandangkan masih ada baki mutiara hasil DIY Bunga Tangan Pearl hari tu....so Iera gunakan apa yang ada. Tapi buat ni agak penat dan leceh jugak. Ni pon baru siap 50 pcs. Lagi 150pcs perlu disiapkan.

Akhirnya decide nak beli buckle macam gambar di atas ni. Tapi memandangkan jualan dalam kuantiti yang ditetapkan iaitu 100pcs/packet...jadi terpaksalah beli 100pcs sahaja. Lagi 50pcs masih menggunakan mutiara.

4) DIY Hantaran


Hantaran memang dari dulu rancang nak buat sendiri. Boleh dikatakan perkara wajib yang perlu dibuat untuk majlis perkahwinan ni. Memandangkan awal lagi, jadi Iera baru siapkan 2 hantaran iaitu hantaran jam tangan dan set belt + wallet. Cuma setakat ni semua polisterin dah siap dibalut dengan kertas dan renda dekat bahagian tepi. Cuma bunga-bunga akan dihias kemudian.

Setaat ni cuma senarai DIY yang Iera buat. Rasa-rasnya macam ada lagi. Ok, kalau ada tambahan Iera akan update kemudian. Banyak lagi yang nak kene buat ni.  Jumpa next entri yer....

Bye

Nukilan dari,

Sunday, March 23, 2014

Persiapan Perkahwinan: DIY Pearl Hanbouquet



Akhirnya Iera berjaya menyudahkan bunga tangan pearl sendiri! Yay!!!. Berguna jugak tengok  tutorial ex b2b cara-cara membuat pearl handbouquet. Jom kita cuci mata lihat sendiri bunga tangan yang telah Iera hasilkan sendiri.




Rupa dari jauh.


Pearl handbouquet gambar dekat.

Bunga tu dah hampir 98 peratus siap. Tinggal tunggu balik rumah nanti nak kemaskannya je. Nak lekatkan guna gam pistol nak suruh bunga tangan ni lebih kemas.

Nampak macam dah jadi tu. Lepas ni boleh dah nak ambik tempahan (adus...persan lebih). Tapi kalau ada yang nak buat tempahan apa salahnya kan??? Hehe. Gigih nak menyudahkan bende ni...sampai sakit2 pinggang dibuatnya.


Wednesday, March 19, 2014

Persiapan Perkahwinan :Misi Pencarian Goodies + Doorgift

Alkisahnya misi pencarian Goodies bag + doorgift ni bermula lepas dah balik kampung cuti raya cina hari tu. Lepas berbincang minta cadangan dan pendapat mak ayah apa barang-barang nak diberi kepada tetamu. Mula-mula terus bagitau nak beli non woven bag untuk tetamu. Senang dan murah.... untungnya kali ni propose mak ayah lepas. Sebelum ni masa majlis kenduri kahwin adik tak pulak lepas. Mungkin bila dah beli beg kertas biasa tu ada jugak kes tali rosak la....Kebetulan pulak adik Iera letak air kotak dalam beg kertas tu. Nak simpan pun susah. Jadinya kali ni propose terus lepas.




Ni lah rupanya non Woven Bag Kahwin tu.


Tengah-tengah discuss tu terus mak cakap yang Iera punya progress macam lambat sedangkan majlis nak buat bulan 5, memang dah tak lama lagi. Apa lagi, minggu seterusnya bila dah sampai ke KL terus tak tido lena. Hujung minggu buat keputusan nak ke jalan TAR. Kebetulan ajak roommate dia pon setuju. Terus ke sana naik LRT. Sanggup semata-mata nak mencari barang. Kalau tak memang kepala asik dok risau sebab persiapan belum mula lagi.


Memandangkan Iera suka baca blog-blog B2B yang share persiapan kahwin ada mention kedai barangan perkahwinan banyak di Semua House apa lagi terus ke sana. Yang penting kena beli....baru nampak progressnya. Sampai-sampai di Semua House terus ke lif tekan butang paling atas. Jumpa kedai SAYANG YOU. Agak lama jugak belek-belek barang disana. Akhirnya jumpa satu kotak kecik comel berisi tuala tangan...nampak menarik dan comel. Kat sebelah dia pulak ada tuala tangan cupcake yang comel-comel. Tak lupa jugak tuala tangan sesaja dan bekas cupcake. Lepas sesi campur tolak darab bahagi anggaran tuala tangan yang dah siap dalam RM0.71++. Tuala cupcake yang belum siap dalam RM0.51++.




Tuala Tangan Cupcake




 Total beli semua dlm 500 pcs. Thats mean, anggaran kos
0.71-0.50=0.21
0.21 x 500 = RM105++


So apa lagiterus buat keputusan nak letak sapu tangan cupcake.Tak nak fikir panjang-panjang dah, terus grap tuala tangan dan bekas cupcake tu. Yang penting progress jalan, harga pun jimat. So, siap untuk hari tu.


Minggu berikutnya dah lepas ke kenduri kahwin BFF zaman sekolah rendah terus ke GM Klang.Tu pon kebetulan pegi kenduri kahwin dengan adik dan adik ipar.....on d way balik adik tanya nak ke mana, terus ajak cari barang-barang kahwin. So, diaorang terus decide pergi GM Klang.

Sampai-sampai jer terus ke surau. Kebetulan berhampiran surau tu ternampak la kedai yang menjual mutiara/pearl. So, apa lagi terus grab. Kebetulan duk baca blog b2b tongok diaorang buat tutorial pearl handbouquet nampak senang dan cantik jer... terus beli pearl ikut warna tema iaitu Peach + Hijau Turquoise.


Memandangkan dah dapat lesen dari mak ayah nak beli goodies bag non wooven bag terus cari kedai yang jual barangan pengantin. Survey-survey terus decide beli non wooven bag warna campur-campur 500pcs. Harga 1 RM0.15. So...total 0.15 x 500 = RM75.00.

Ni lah rupa Non Wooven Bag.


Jalan-jalan lagi area GM Klang jumpa pulak kedai yang jual kotak gula-gula kosong  berharga RM0.48 sen satu. Masa pergi kedai sayang you kalau tak silap jumpa kotak gula-gula (tapi siap reben) harga dalam RM0.92++. Tanpa perlu fikir panjang terus beli 200pcs kotak gula-gula kosong untuk tetamu VIP.



Cadangnya nanti nak hias kotak gula-gula tu macam ni la.

Next weeknya pula, ajak roommate sekali lagi ke jalan TAR. Sekali lagi terus ke SEMUA House nak cari kotak untuk VIP. Kotak gula-gula dah beli kan? So sekarang ni kotak goodies untuk VIP pulak.


Awal-awal tu cadangnya nak beli goodies bag macam gambar ni. Kebetulan pulak kenduri kahwin adik hari tu ada lagi balance dalam 10-15 keping. Tetapi malangnya bila dah survey....tengok2 harganya dalam RM0.50. Apa lagi....terus tak jadi. Survey kat kedai SAYANG YOU jumpa beg kertas harga dalam RM0.42. Terus decide ambil yang tu 200pcs.


Penjimatan
 RM0.50 - RM0.42 = RM0.08
RM0.08 x 200 = RM16.00

Ni pulak ala-ala goodies bag untuk VIP harga RM0.42.
Jimat la RM16.00 di situ. Jimat la jugak kan walaupun beza
tak de la banyak sangat kan.


Selesai sudah misi pencarian goodies & doorgift. Cuma isi dalam nanti kene decide kemudian. Balik rumah nanti ada masa sebulan sebelum majlis kahwin. Masa tu lah kene ciapkan baran-barang ni semua. Hamek ko, resign terus dari kerja sebulan sebelum majlis kahwin.



Nukilah dari,

Tuesday, March 18, 2014

Checkist Kahwin! Sempat tak sempat ni?

Sedar tak sedar lagi 1 bulan lebih lagi majlis kahwin akan berlangsung. Nervous? Tak lagi kut....cuma sekarag betul-betul serabut! Takut kalau tak sempat nak buat persiapan. Ya Allah...rasa-rasanya macam last minit sangat-sangat dah ni. Ni lah jadinya kot bila tarikh pon tetap last minit.

Ok, tenang Iera tenang...cuba tengok checklist kejap:

1. Tarikh Nikah, Kenduri & Majlis Sambut Menantu
    Tarikh Nikah: 2 Mei 2014 (Confirm)
    Kenduri: 3 Mei 2014 (Confirm)
    Majlis Sambut Menantu: 7 Jun 2014 (Confirm)

2. Warna Tema

Majlis Akad Nikah: Putih + Biru Navy





  Kenduri Pihak Perempuan: Peach + Hijau Turquoise






    Pihak Lelaki: pending

3. Pelamin

Pihak PerempuanDone (Ambik dengan mak saudara)
    Pihak Lelaki: Kay Rias (Butik tempat Bakal kakak ipar kerja)


4. Kad Kahwin

Pihak PerempuanPending
    Pihak Lelaki: Pending
(Argh.....part paling kritikal. kahwin dalam 1 bulan lebih lagi tapi yang ni belum confirm lagi)


5. Photographer

Pihak PerempuanDone 
    Pihak Lelaki: Done
Ambik Photographer tempat bakal kakak ipar kerja. 
Sebelah lelaki pun sama. Nasib di situ...
Katanya bakal kakak ipar nak mintak free. 
Agak-agak boleh ker? Servis mungkin..... Tapi bab printing gambar 
mungkin kami cuma perlu bayar harga printing.

6. HIV & Talasemia Test 

Pihak PerempuanDone
    Pihak Lelaki: Done

7. Document, Kursus Kahwin & Jurunikah

    Pihak Perempuan: pending
    Pihak Lelaki: pending
    Booking Jurunikah: pending

8. Lokasi

    Pihak Perempuan: Teratak bonda & ayahanda
    Pihak Lelaki: Teratak Ibu Mertuaku

9. Catering
Pihak Perempuan: Maziah & Crew (Semua di bawah perancangan bonda)
    Pihak lelaki: Keluarga & Sanak-saudara lelaki



10. Canopy

    Pihak Perempuan: pending (serahkan pada bonda & ayahanda)
    Pihak Lelaki: pending


OH NO! Banyak lagi pending. Serabut! Seriau! Sempat tak sempat ni??
Ya Allah Ya Tuhanku...bantulah hambamu. Semoga semuanya berjalan 
dengan lancar.