Friday, February 20, 2015

Masalah Kehamilan: Kenaikan Berat Badan Yang Berlebihan


Assalamualaikum,

Alhamdulillah, hari ni kandungan dah masuk 34 minggu. Dah 8 bulan setengah dah sekarang. Lagi 1 bulan lebih lagi masa tarikh jangkaan bersalin....pejam celik pejam celik dah tak lama dah lagi tu! Alhamdulillah, setakat ni Iera dan bayi takde sebarang masalah yang membahayakan. Cuma tu lah, Iera sekarang terpaksa ke klinik selang sehari disebabkan masalah kenaikan berat badan yang berlebihan! Bayangkan, kali ni berat naik 3kg dalam tempoh 2 minggu sahaja! 2 minggu sebelum tu dah buat check up berat turun 2kg dalam tempoh 2 minggu tapi kali ni naik terlebih pulak. Aduh! Kejap naik kejap turun...Iera pon dah pening. Mungkin takut berat turun lagi Iera makan banyak tapi kali ni terlebih banyak pulak....hihihi.


Menurut doktor, dia risau kalau ibu mengalami masalah darah tinggi semasa hamil. Padahal tiap-tiap kali checkup tekanan darah maintain jer 110/70. Paling-paling tinggi pun 120/70. Tu pun masih di paras normal dan selamat. Ada jugak yang cakap takut ibu dan anak akan alami masalah swan kalau berat badan naik berlebihan ni. Betul tak betul tak tau la kan.... Maklumlah, Iera cuma wanita biasa...nak tau lebih lanjut rujuk pakar je lah kan. Korang boleh rujuk blog/artikel di bawah.



Kalau ikutkan hati memang malas nak ke klinik selang sehari ni. Walaupun rumah dengan klinik dekat jer, tapi perasaan malas tu tetap ada. Ye lah, jarak rumah dengan klinik dekat sangat dah...kalau jalan kaki pun tak sampai 5 minit tapi bila diikutkan nak menunggu giliran dan prosedure siap tu yang malas nak pergi. 



Tapi takpelah....demi keselamatan kandungan dalam perut ni Iera terpaksa berkorban. Esok check up yang kali ke 6 iaitu hari last untuk tempoh selang sehari ni. Check up yang sebelum-sebelum ni alhamdulillah, tak de masalah darah tinggi. Oh ye...lupa nupa nak bagi tau. Kalau ikutkan ibu hamil yang alami kenaikan berat badan berlebihan (di Klinik Kesihatan Kuala Berang) perlu cukupkan 6 kali check up. Esok sekali lagi dan lepas tu 2 hari kemudian check up untuk rutin trimister ke-3 iaitu 2 minggu sekali. Tak pe lah, demi keselamatan bakal permata hati Iera sanggup berkorban! Harap semuanya berjalan lancar sehinggalah selamat melahirkan permata hati.




Nukilan dari:

2 comments:

Dewi Aja said...

Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
Jika ya, silahkan kunjungi website ini www.kumpulbagi.com untuk info selengkapnya.

Oh ya, di sana anda bisa dengan bebas mendowload music, foto-foto, video dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

sherlina halim said...

Pengen yang lebih seru ...
Ayo kunjungi www.asianbet77.com
Buktikan sendiri ..

Real Play = Real Money

- Bonus Promo Red Card pertandingan manapun .
- Bonus Mixparlay .
- Bonus Tangkasnet setiap hari .
- New Produk Sabung Ayam ( minimal bet sangat ringan ) .
- Referal 5 + 1 % ( seumur hidup ) .
- Cash Back up to 10 % .
- Bonus Royalty Rewards setiap bulan .

untuk Informasi lebih jelasnya silahkan hubungi CS kami :
- YM : op1_asianbet77@yahoo.com
- EMAIL : asianbet77@yahoo.com
- WHATSAPP : +63 905 213 7234
- WECHAT : asianbet_77
- SMS CENTER : +63 905 209 8162
- PIN BB : 2B4BB06A / 28339A41

Salam Admin ,
http://asianbet77.com/