Friday, February 13, 2015

Persiapan Menyambut Kelahiran : Pemilihan Set Bersalin, End Up with Tanameera Postnatal Care Set


Assalamualaikum w.b.t.

Hari ni kandungan dah masuk 33 minggu iaitu bersamaan dengan 8 bulan 1 minggu.Kalau diikutkan lagi 7 minggu yang perlu ditempuh. Tu pun kalau betul-betul ikut due date le. Kalau dibuatnya terberanak awal mau kelam kabut dibuatnya. Jadi, meh kita sediakan keperluan untuk menyambut orang baru yer.

Kalau post sebelum ni cerita pasal persiapan untuk barangan bayi, sekarang kita cerita bab persiapan untuk ibu pulak iaitu kegunaan selepas bersalin. Dah masuk 8 bulan ni baik beli set bersalin siap-siap. Nanti dah terkeluar takdelah kelam-kabut nak mencari set bersalin pulak. Bak kata orang badan nak pakai lama, jadi kene lah cari yang terbaik untuk diri sendiri jugak.

Banyak sebenarnya set bersalin yang ada di pasaran sekarang. Antara set bersalin yang terdapat di psaran adalah:

1) Set bersalin Nona Roguy



Set bersalin Nona Roguy ni antara set yang termasyhur di antara ibu-ibu di luar sana. Sat set mengandungi 6 produk. Ramai yang kata pil phytonatal tu mengatasi masalah sembelit di kalangan ibu berpantang. Harga dalam RM300++

 2) Set bersalin Tanameera



Set bersalin Tanameera ni ala-ala SPA sikit. Harganya pun boleh tahan mahal jugak. RM340 dibeli di Giant K. Terengganu. Set bersalin ni mengandungi 10 barangan. Merupakan set bersalin tradisional yang dimodenkan. Walaupun agak mahal  Iera end up dengan membeli set bersalin ni. 

Salah satu faktor yang mendorong Iera membeli bersalin ni sebab terpengaruh dengan testimoni dalam majalah Pa&Ma. Mereka mengurut kawasan 'tut' dengan menggunakan minyak kelapa dara yang terdapat dalam set ni bagi melembutkan otot peranakan. Jadi jalan mudah terbuka dan mengurangkan kesan koyakan ketika bersalin nanti.

Lagipun produk ni cuma ada dua barang yang perlu dimakan iaitu Minyak Kelapa Dara dan Herbal Tea, jadi insyaallah kurang kesan terhadap anak terutamanya masalah jaundince. Yang lain-lain semua pakai sapu jer.

3) Set bersalin Spa & Ma



Set bersalin SPA&MA ni pun ala-ala SPA. Mengandungi 11 produk. Harga RM290 kalau tak silap.

4) Set bersalin Anugerah


Set bersalin anugerah ni dibacakan ayat-ayat suci al-quran. Salah satu produk yang menjadi pilihan tapi lebih tergoda dengan set Tanameera tu. 

5) Set bersalin HPA



Dalam banyak-banyak set tu set bersalin HPA yang paling murah. Harga bawah RM100 tapi tak tergerak hati nak pakai disebabkan ada kawan yang pernah pakai katanya anak berak-berak lepas pakai set bersalin HPA ni. Jadi awal-awal dah tolak dalam list.


6) Set bersalin Shaklee



Set bersalin Shaklee ni memang menjadi pilihan buat ibu-ibu moden di luar sana. Tapi entah kenapa macam kurang berminat. Mungkin sebab ma dah cakap awal-awal lebih baik gunakan set bersalin yang menggunakan herba-herba yang bertujuan memanaskan badan berbanding pil moden macam ni. So, set shaklee ni dah tak termasuk dalam senarai. Tapi bila di survey memang ramai je yang pagi set bersalin macam ni. Salah satu sebab utama memperbanyakkan penghasilan susu. Tapi tapi tapi Iera dari 6 bulan lebih lagi susu dah keluar. Ma Iera sendiri kata awal keluar susu...kalau ma dulu dah keluar anak baru stok susu ada. Jadi kita ikut cakap ma dulu....cuba produk ala-ala tradisional dulu.


7) Set bersalin Salindah


Set bersalin ni pun agak popular di kalangan ibu-ibu di luar sana. Tapi Iera dah tolak awal-awal sebab dulu pernah tinggal dengan nurse-nurse yang mengatakan bahawa banyak kes tumpah darah disebabkan guna produk ni. Siap doktor marah sendiri pesakit sebab pakai produk ni. Betul atau tidak wallahuallam....Iera bukan bertujuan nak menutup periuk nasi orang lain cuma mencegah lebih baik dari mengubati. Iera pun taknalah jadi sesuatu yang tak diingini terhadap diri sendiri.  

Apa-apa pun, semua bergantung atas pilihan masing-masing. Tengok budget/poket masing-masing. Tapi setiap orang mesti nak yang terbaik buat diri sendiri dan anak. Kalau produk tu boleh membawa kesan buat anak pun risau jugak kan. Biasanya produk yang berasaskan jamu panas dan boleh memberi kesan ke atas anak terutamanya pada yang mempunya masalah Jaundice.Jadi Iera pilih sebaik mungkin produk yang tak banyak sangat mengandungi jamu-jamu ni. Tambahan pula Iera bukannya jenis yang suka sangat makan jamu-jamu ni. Semuanya bergantug atas keserasian masing-masing.

Jadi akhirnya Iera membuat kepuusan membeli Set Bersalin tanameera. Nak tulis pasal produk ni rasa-rasa dah panjang sangat entri kali ni. Kan jenuh nak membacanya. Insyaallah dah pakai produk tu nanti Iera akan review yer. Kalau rasa-rasa nak tau lebih lanjut pasal produk ni boleh terus ke laman web TANAMERA. Dia ada beritahu info setiap barangan dalam set bersalin ni. Nak lagi senang google je. Survey-survey sikit review ibu-ibu yang pernah menggunakan set-set bersalin tersebut. 

P/s : Harap-harap semua berjalan lancar. Lagi 1 bulan lebih menunggu due date...hati rasa berdebar pulak.





Nukilan dari:

1 comment:

sherlina halim said...

Pengen yang lebih seru ...
Ayo kunjungi www.asianbet77.com
Buktikan sendiri ..

Real Play = Real Money

- Bonus Promo Red Card pertandingan manapun .
- Bonus Mixparlay .
- Bonus Tangkasnet setiap hari .
- New Produk Sabung Ayam ( minimal bet sangat ringan ) .
- Referal 5 + 1 % ( seumur hidup ) .
- Cash Back up to 10 % .
- Bonus Royalty Rewards setiap bulan .

untuk Informasi lebih jelasnya silahkan hubungi CS kami :
- YM : op1_asianbet77@yahoo.com
- EMAIL : asianbet77@yahoo.com
- WHATSAPP : +63 905 213 7234
- WECHAT : asianbet_77
- SMS CENTER : +63 905 209 8162
- PIN BB : 2B4BB06A / 28339A41

Salam Admin ,
http://asianbet77.com/