Sunday, February 7, 2010

Haaa.....kan dh kene marah

Semalam...Iera dan kawan iera serta rumatenye telah ke expo FESSAT (Festival Sanjungan Satria),  Program anjuran kolej iera yg diadakan tiap-tiap tahun. Huhu...biase lah, nama lagi koleh bdk2 Palapes. Tp...iera tak join pun palapes nie...tak minat...

Bagi pandangan iera lah....expo Fessat tahun nie lah yg paling tak best. Gerai-gerai jualan pun tak banyak sedangkan tu merupakan salah satu daya tarikan untuk orang lain datang ke program nie. Tp...iera turun gak lah pasal sape lagi yg nak support program kolej macam nie kalau tak penghuni kolej tu sendiri kan? Thn nie....ade gak lah dieorang jemput artis. Tp...iera dh tak ingat lah sape nme artis tu. Dia nie vokalis kumpulan Fotograf. Iera tak pernah pun dengar lagu-lagu dia (jakun kan). Dia nyanyikan 4 buah lagu semalam. Best jugaklah konsert dia tu...tp, sayangnya...tak ramai budak-budak dari kolej lain yg datang....

Sambil-sambil dengar konsert tu...sambil-sambil cari makanan kat situ. Tp...makanan pun tak bayak. Yg ade...mknn yang goreng-goreng je. Lps ronda-ronda cari makanan...ade lah satu gerai tu yang boleh check resdung. Percuma je... Kawan iera iye-iye suruh iera check resdung tu pasal iera nie alah pada habuk n byk gak lah jerawat kat muka nie... Awal-awal tu...tak nak gak masuk pasal dengar de org cerita de yang keluar lendir-lendir kat hidung dengan banyaknya... Takot iera nak gi pasal iera nie jenis yang penggeli cikit...  Tp...disebabkan perasaan ingin tahu iera tu membuak-buak...iera masuk gak lah check...

Mula-mula....dia suruh masukkan putik kapas (yg dia letak ape ntah) kat dalam telinga... So...lps masukkan putik kapas tu...ade lah rase mcm bende merayap-rayap sikit... Lps tu....dia suruh pulak sedut serbuk kat dalam hidung (aish...nie yg malas nie...sakit kot)... Org tu cakap...kalu org yg ade resdung nie...dalam masa lingkungan dua minit..dia akn bersin lps sedut serbuk tu...Yg lagi teruk...orang tu nak rase bersin, tp tak bersin-bersin...tu tandanya resdung dia dh peringkat teruk katanya... Lps iera pakai tu...tak de lah pulak rase nak bersin...cuma hidung nie rse sakit je... Last sekali...dia letakkan satu cecair kat jari kelingking iera n then dia suruh sedut cecair tu...(sedut lagi). Lps iera sedut tu...tak keluar pon lendir-lendir tu... Yang keluar cme macam orang yang kene selesema je... keluar sikit je. Org yg kat sebelah iera tu dah byk lendir yg keluar  (nasib baik dia tadah kat dalam tong sampah)...lendir dia tu siap warna hijau lagi... Orang tu cakap lagi...klu yang macam tu memang resdung dah di peringkat teruk... Tp...yg iera punya baru di peringkat awal... Katanye lah... Iera ingatkan iera ade resdung yang teruk pasal iera memang alah pada habuk...

Lepas tu...kawan2 iera ajak pula iera masuk kat dalam rumah hantu... Pastu...dieorang ckp taknak lah pulak pasal takut pulak nak masuk... Iera ikut je lah... Last-last...kawan iera ade jumpa member-member dia...terus dieorang ajak masuk rumah hantu tu... Bincang punya bincang....akhirnya dieorang pun setuju... Tapi...nak boleh ke pergi masuk tu...lama gak lah. Kawan iera, ain tu...mamang beria-ia sangat nak masuk...tp dia takut. Last-last dia panggil sorang budak laki suruh teman kitaorang pasal dia cakap kalau ade lelaki selamat...

Kami pun menuju ke rumah hantu tersebut. Pastu...orang yang jaga rumah hantu tu cakap tak boleh masuk ramai-ramai.. dia suruh bahagikan kepada 2 kumpulan. 1 kumpulan 3 orang manakala 1 kumpulan lagi 4 orang... Member iera tak setuju... tetap cakap nak masuk 7 orang gak. akhirnya, penjaga rumah hantu tu pun bagilah kami masuk 7 orang... 

Masa tu...iera jalan dua daripada belakang. Belum sempat iera masuk...kawan iera n rumatenya keluar balik. Pastu...dieorang dah tunjuk muka takut dah... kawan dia yang lagi tiga orang dh jauh kot tinggalkan kami. Lepas tu...dengan beraninya iera masuk dulu. Nak suruh dieorang masuk dulu...jangan harap lah..huhu. Lps tu rumate kawan iera tu ikut lah dari belakang..Siap peluk iera dari belakang (alamak...iera dah tenoda) Yg laki tu...mesti lah duk kat belakang sekali pasal ain dah pesan awal-awal kat budak laki tu suruh jaga kat belakang...

Rumate kawan iera tu tiba-tiba dah tarik iera dari belakang... Aiyooo...tak jadi lagi nak masuk. Lps dh sampai kat luar tu...dieorang berdua dah main tarik-tarik iera plk dah... Ish...ade ke main berebut iera..rase macam glamourlah pulak..ahaks. Lama jugak lah ambik masa kat luar tu lepas dah main tarik-tarik iera tu. Budak laki tu tengok je (mesti dalam hati dia gelakkan kiteorang agaknye). Last-last...penjaga rumah hantu tu teman masuk...sekejap je kot. So...iera lah yg jadi ketua..jalan depan-depan masa tu. Rumate kawan iera tu dh siap peluk iera erat-erat dah... Kawan iera plk dah putih mata pasal tak leh nak peluk iera...

Jalan pnnya jalan...tibalah kat satu kawasan yang kami kene merangkak (merangkak bawah meja) .. Iera pun dah sedia nak merangkak nie. Dah siap menunduk dah pun. Last-last member yang peluk iera tu tarik iera dari belakang.. (Cett...tahulah iera lagi kurus dari dia...senang je dia tarik iera). Lepas tu...ain pula beria-ia tak bagi iera masuk. Dieorang siap cakap lagi hantu ade kat atas meja tu... Siap raba-raba tirai tu lagi nak rasa hantu tu... Last-last...lps dieorg rasa dah tak de hantu tu...barulah dieorang bagi iera merangkak. So...iera merangkak lah.. Keluar dari bawah meja tu dah start nampak hantu kat tepi meja. Iera buat-buat cool je. Lps rumate ain keluar dia terus peluk iera kuat-kuat. So...iera teruskan perjalanan. Lps kena u-turn tu...ade nampak hantu lagi sekor kat hujung lepas u-turn. Kat atas tirai tu plk ade lagi sekor hantu yg mengintai dari  sebelah.. Konon-kononnye nak tunjukkan mukanya yg menakutkan lah tu... Padahal iera buat tak kesah je.. Tp...kawan iera, ain tak nampak lagi mukanya... So..iera terus pegi tengok ape yg jadi...siap selak tirai tu lagi. Tengok-tengok, dia dah terduduk kat atas tanah sebab hantu yang kat tepi meja tu dah takut-takut kan dia. Yang laki tu cuma cakap kat ain yg tak ade apa-apa... Lepas tu...kawan iera pun bangun. Lps bangun tu...dia siap sepak hantu tu lagi (takut punya pasal...sampai hantu tu pun dia tendang).....

Kami teruskan perjalanan kami dengan melangkah ke depan. lepas tu...jumpa lagi sekor hantu sebelum selekoh u-turn sambil membuat bunyi yang menakutkan.... Kawan iera yg duk peluk iera tu ape lagi...terus bertempik sekuat hatinya...siap tarik-tarik iera ke belakang menjauhi hantu tu... 

Iera: "Hish...boleh tak senyap," marah iera... hah..amek ko hantu...sape suruh menakut-nakutkan kawan iera..hahaha..

Lps u-turn tu....ade lah dua buah kubur pulak... kat kubur yang hujung, ade pulak sekor hantu yang kononnye tengah mencangkul something kat kubur tu... Iera buat tak kesah je.. terus je jalan... disebabkan tak berapa nampak jalan, iera siap tanya hantu tu mana jalan lgi... Hantu tu tak jawab pun... Dia duk sibuk sebut cu...cu..cu...

Hish...dia tak jawab pulak. so..iera jalan je lah... last-last iera nampak lah jalan keluar. Lepas keluar tu...iera siap lambai kat hantu yg tengah jengukkan kepala kat sebalik tirai... Kawan iera yg lagi dua tu dah berpeluh ketakutan. Dieorang tak tengok sangat pun hantu-hantu kat dalam tu. Wat rugi je bayar tapi tak tengok... yang laki tu senyap je... tak buat ape-ape langsung. Siap selamba2 main msg lagi...

Malam tu...ape lagi. Dieorang suruh iera temankan dieorang tidur lah. Nak tengok cerita hantu suruh iera teman... Nak masuk rumah hantu pun kene ajak iera... Dieorang siap panggil iera tak de perasaan pasal tak takut sgt tengok cerita hantu n tak bertempik masa masuk rumah hantu tu...   


9 comments:

+dieabella+ said...

ktho ke??rugiye xdtg..xtau pon fotograf dtg..hoho

iera said...

yup....xtau ker? Nie mesti publisiti xbuat kje sgt sampai xde yg tau..

Wanie-san said...

iera mmg berani..wani tau doh..hihihi
mcm2 la iera ngan kekawan ni..hihihihi

iera said...

haha...tau xpe... Mcm2 hal

F U N F A B U L O S I T Y said...

perluu ke vokalis fortograf ituu?perlu kah dia menyanyi?berapa agak2 payment dia dapat ea???
rumah hantuu lak-atara hantuu dan manusia, rasenya manusia lagi kejam kot!hahaha ;D

iera said...

Perlu x perlu...iera xsure ar. Tp...2 salah satu cara nk tari org ramai dtg ke program cam nie. Payment dia tu xtau lah bpe nye...

Hm...tak semua msia kejam... Tp...bila manusia dh kjm...mmg mengalahkan hantu

Admin said...

heya...hehehe

F U N F A B U L O S I T Y said...

betollllll-setju2 ;D

iera said...

pe yg stju tu dex?