Monday, May 17, 2010

Praktikal

Salam semua.... Ade sesiapa rindu Iera tak... hehe. Nak tau cerita Iera tak? Ok, ok...Iera tau xde sape yang nak rindu Iera kan... Sape lah Iera nie kan. Tp...takpe lah..tak rindu pon Iera nak buat macam mana... Terima je lah... sob..sob...  Tapi papepun Iera tetap nak cerita kisah iera...huhu. Rindu nak menulis entri di blog dan rindu jugak nak berblogwalking. Tapi...masalahnya memang tak berkesempatan sangat nak berblogging nie pasal tak de internet. kat UKM dulu lain lah pasal dapat wireless. Sekarang, tinggal di rumah sewa mana ada internet. dekat tempat praktkal pun tak boleh nak berbloging.... Malam nie ambik masa sikit ke cc semata-mata nak melepaskan kerinduan untuk berblogging... Chewah... hehe.

Ok...kita teruskan cerita kita ye. nanti dah merapu berjela-jela la pulak kan. Haha. Hm...untuk pengetahuan korang (siapa yang nak tau lah kan...) Iera sekarang menjalani praktikal di J.Calli (M) Sdn. Bhd. Ada siapa-siapa tahu tak J.Calli tu? Tahu tak... Hm... tak tahu ye... Takpe-takpe.. Sebelum nie pun Iera tak tahu jugak kat mana J.Calli tu... Syarikat apa... tapi...bila dah dapat praktikal kat situ barulah Iera tahu yang syarikat tu produce payung. Erm...nak cakap besar tu...trakde lah besar sangat. Tapi...tangok sales dieorang macam mengancam jugaklah. maklumlah...dah buat praktikal kat situ... Siap key in data daily sales diaorang...jadi macam nak terkeluar jugak la biji mata nie menengoknya. Banyak jugak company yang dapatkan payung tu dari J.Calli tu... Cuba cari payung tu kat Giant, Carrefour atau Jaya Jusco... mesti jumpa punya...

Erm...so far buat praktikal kat situ not bad lah... Banyak belajar uruskan invoice... Delevery Control untuk Purchasing order... Dan tak lain tak bukan...kerja-kerja Failling dan catat Daily Sales person schedule... Tu kerja wajib lah. Tiap-tiap hari...sampai-sampai dah kena catat Daily Sales Person Schedule tu. Kerja check invoice lepas tu kena failing invoice tu mengikut susunan nombor invoice tu...

minggu kedua pulak, Iera ditempatkan kat bahagian marketing. Tapi...kerja yang Iera perlu buat takde lah sampai kena call-call orang laen... Setakat nie Iera perlu check claim salesman yang keluar menguruskan kerja mereka kat luar. Lepastu failling income statement untuk 6 bulan. Kerja yang tu saja dah ambik masa nak dekat dua hari

Minggu nie pulak iera perlu key-in email coustomer company tu. banyak gila. dah bua hari iera Key-in, tak habis-habis lagi. Esok kena sambung lagi. Setakat nie dah 1000 lebih senarai email customer tu. Yang tak key-in lagi lebih kurang sama banyak je dengan yang Iera dah Key-in tu... Kiranya sepanjang Iera di situ tak pernah duduk goyang kaki lah....

9 comments:

sugar2 kapas strawberry said...

iera ambik accounting ke?

Wanie-san said...

w. iera...gud luck tuk prktikal!!
hehehe mesti bestkan prktikl..
nak payung 1!!:)

Chaon Cornerz said...

banyak gle nak kene email.. hahha.. selamat bekerja keras.. :)

ezany said...

dapat elaun tak praktikal..?

ziha said...

kite rindu kat iera! lame tak jenguk sini.iera sihat? wahh bestla da praktikal skrg.take care tau..

iera said...

sugar2 kapas strawberry :
xar...iera amek bisness. pengurusan...

Wanie-san:
dikelilingi olh chinese. start mggu lps dh kne jge kt bhg receptionise.
klu dpt pyg free iera bg kkg...hehe.

Chaon Cornerz:
2 la pasal. lme jgk nk key-in email tu...

ezany :
dpt....nasib baek jgk la dpt. b'baloi jgk la


ziha:
iera rndu ziha jgk..hehe. alhamdulillah..chat. ziha? ziha pon take care jgk ae

F U N F A B U L O S I T Y said...

wow iera..best2..
gali pengalaman kat situ betul2..
chayok2!buat dengan bersungguh2!

Misdhiaz said...

luaskan pengalaman selagi punya peluang ;)

salam kenal iera ~

Misdhiaz said...

oh ya.. terkesan d hati bila baca heading blog ni. pembuka kata yg menarik utk tetamu terus membaca.

keep writing ;)