Sunday, January 24, 2010

Malang yg Tidak Berbau

Pernah tak korang semua mengalamai nasib malang
yg tidak disangka-sangka dalam hidup korang?
Iera pernah... Korang plk mcm mane?
Ok2...Iera tau semua org pernah mengalami nasib mlg dlm hidup.
Plg kurang pon mungkin sekali dlm seumur hidup... 
Klu xnk panggil nasib malang pun...boleh lah klu korang nk
panggil ia sebagai dugaan..

Meh kita intai nasib malang yg pernah Iera alami....

Kisah Malang 1: Dikejar Anjing

Cerita nie sbnrnya dh lama. Masa tu Iera sekolah rendah lagi. Masa tu sesi persekolahan Iera adlh pada waktu petang. Nk dijadikan cerita...ma Iera suruh lah Iera dan adik perempuan Iera pergi Kelab (Dewan TNB yg dipanggi Kelab)..belikan roti canai...Kami pergi kat sana dgn menaiki basikal. Jadi, kami tlh buat giliran...iaitu..masa pergi adik Iera akn bwk basikal manakala Iera plk bwk basikal masa balik nanti.

Dalam perjalanan tu...tiba-tiba Iera ada nampak sekumpulan anjing liar. So, Iera ckplah kat adik Iera yg Iera takut kalau-kalau anjing liar tu kejar kami. Dgn tenang, adik Iera ckp...xpe2, anjing tu takkan kejar kite punya. Tp...dlm hati Iera masih lagi b'debar-debar masa tu. Tiba-tiba... adik Iera bertempik (menjerit-jerit). Dalam keadaan blur dan tak tahu apa-apa. Iera tanya lah adik Iera sbb apa dia menjerit. Dia ckplah yg anjing tu kejar kami... Iera ape lagi, terus suruh adik Iera bwk basikal laju-laju. Tiba-tiba...boleh pulak rantai basikal tu putus di tengah jalan. Iera dah cuak gila dh masa tu. Nasib baik lah lps je rantai basikal tu putus, anjing tu terus berpusing...dah tak kejar kami dah...

Dalam perjalanan pulang...abah Iera dtg ambik kami. Wah, kuat gila adik Iera bertempik sampaikan ayh Iera pun boleh dgr.. Hahaha. Bila difikirkan balik...mcm lawak je. Org lain yg takut...Org lain pulak yg bertempik kuat-kuat...
.

Kisah Malang 2 : Tak dapat Balik Rumah

Ni pun sebenarnya cerita masa kecik-kecik dulu. Iera tak pasti sama ada betul ke tak Iera telah 'dikacau ' masa tu. Klu tak silap masa tu Iera masih kat tadika atau dlm darjah satu atau dua. Masa tu Iera tinggal kat rumah flat. Iera pergi lah kat rumah kawan Iera kat tingkat empat. Bila dh nak dekat maghrib tu Iera nak balik lah rumah Iera kat tingkat satu.... Masa awal-awal tu Iera tak perasan lagi tp bila dh sampai kat tingkat dua, Iera tengok tingkat tu jadi tingkat tiga balik. Turun lagi kat tingkat satu...sepatutnya dah sampai kat rumah Iera tapi Iera tengok tingkat satu tu jadi tingkat dua. So, Iera turun lagi setingkat....dah sampai paras bawah sekali dah. Last-last Iera naik balik kat rumah member Iera tu sambil nangis-nagis. Akhirnya, mak kawan Iera tu pun hantar Iera sampai kat rumah. 

 

Kisah 3: Problem dengan Member sedorm

Kadang-kadang...kita cuba berbuat baik dengan orang lain...cuba tolong kawan sendiri tp...malangnya apa yang kita buat tu langsung tak tak dihargai...

Masa STPM dulu...bila kwn Iera tu dah tau yg Iera akn duduk di sebelah dia, terus je dia ckp awl-awl yg dia suruh Iera tolong dia. (Apa lagi, nak meniru lah). Hm...tak nak bagi kan...member sedorm so terpaksalah setuju. Konon-kononnye..masa tu Iera antara best student sekolah lah. Masa jawab soalan ekonomi 1, dia mintak nak meniru Iera soalan objektif. So, Iera letaklah jawapan tu kat sebelah tepi... Rupa-rupanya dia tiru semua soalan objektif tu. Bila Iera dh dapat tau, terus Iera dh tak letak tepi lagi dah. Iera cme bagitau jawapan klu dia bgitau soalan mana yg dia tak tahu...

Hm..ye lah, kita penat-penat dh study...dia boleh plk tiru SEMUA jwpn tu. Klu dia tru sikit je tak kisah lah kan.... Last-last dia tak puas hati. Lps tu terus cakap kat member sekelas dia yg Iera nie kedekut nk bagi jwpn kat dia. Kwn-kwn dia terus pandang serong kat Iera. Nasib baik member-member sedorm Iera yg lain berpihak kat Iera w/pon ade member-member Iera tu yg sekelas dgn dia jugak.

Lepas tu dia dh tak bertegur sapa dah dengan Iera. Kalau ikutkan hati...memang lah sakit hati nie. Tp...last-last kesian pulak kat dia pasal member-member Iera dh macam tak layan dia. Kebetulan masa tu birthday dia dah nak dekat. Kwn sekelas Iera yg kesian kat dia terus merancang nak kutip duit ,nak buat surprise kat dia nak sambut birthday dia. Last-last, Iera jgk yg mintak maaf dgn dia. Mungkin cara Iera masa tu agak kasar kot....


Hm...yg lps tu biarlah lepas...xkan psl hal kecik mcam ni pun sampai nak putus sahabat pulak kan...


Kisah 4: Dapat Roommate yg Tak Serasi dgn Jiwa

Hm...sepanjang Iera duk kat UKM nie...Iera asyk dpt Rummate yg tak serasi dgn kehendak jiwa Iera je. 
 
1st year: Bergaduh dgn roommate. 
 
Hm...Iera tak tahu apa yg tak kena sebenarnya. Tiba-tiba roommate mcm dh benci Iera je. Dia tiba-tiba tak bertegur sapa dgn Iera. Tp...Iera still tegur dia elok-elok. Klu dia marah-marah pun, Iera diam je. Pastu suatu hari tu kawan Iera tiba-tiba dtg serang Iera ckp Iera biadab dgn Roommate. Kebetulan pulak masa tu final exam dan Iera tengah bersia-siap nak g exam. Tau lah Roommate tu tua setahun dari Iera, tp klu ade tak kena ke ape salahnya tegur elok-elok. Hm...rupa-rupanya hal kecik je. Iera sangat terkilan ngn kawan Iera masa tu. Masa tu  Iera dah anggap  dia kawan Rapat Iera. Klulah dia bagitahu apa yg tak kena.... Disebabkan mereka senegeri...sanggup buat Iera macam tu...
 
Apa-apa pon, buang yg keruh...ambil yg jernih. Kitaorg masih lagi bertegur sapa kalau bertembung tp dah tak serapat masa sebelum kejadian tu.
 
2nd year n 3th year: Dapat roomate yg tak serasi.
Hm...dgn dieorg, alhamdulillah lah pasal kami tak de plk gadoh2... Tp...cuma Iera tak berapa b'kenan dgn cara dieorang. Yg sorang tu dia rapat dgn lelaki. Asyk cerita psl ramai lelaki minat kat dia je. (Padahal dia tu tak cantik biasa-biasa je ). Yg sorang lagi plk asyik bersepah je tempat dia...sakit mata Iera memandangnya.
   

Kisah Malang 4 : Muntah-muntah masa tgh Berjalan-jalan

Kisah ni plk baru je berlaku minggu lepas. Iera keluar sebab nak cari pencuci muka. Hm...kami keluar kajang ramai-ramai masa tu. So, hari tu kami g makan nat Pizza Hut. Masa makan kepingan pizza yg ketiga, perut Iera dh start rasa senak. Lps tu...kami ke Metro Point. Masa tu... masa nak jalan perut Iera akn rasa senak. Lps keluar dr Metro Point Iera terus rasa nk muntah. Cpt-cepat Iera ke Toilet.

Lepas tu, kami ke Watson plk. Dalam watson tu Iera rasa nk muntah lagi...cepat-cepat Iera tahan dgn tangan. Lepas tu Iera keluar dari Watson tu dan muntah sekali lagi kat tong sampah kat luar tu. Org yg kerja kat sebelah kedai Watson tu pandang semacam je..tp lantak lah.

Kami teruskan perjalanan kami ke Metro Kajang pulak. Igtkan lps tu dah elok dah. Rupa-rupanya, lepas keluar dari Giant, Iera terasa nk muntah sekali lagi. Terus Iera cari toilet kat situ...tp dah tak sempat. Nasib baik dah tahan dgn tangan. Sampai kat toilet tu terpaksa mengeluarkan siasa-sisa yg masih ada dan basuh tangan Iera.

Masa dlm perjalanan balik, sebelum melintas jalan nak naik rapid ke UKM...tetiba ada pak cik teksi hon-honkan kereta dia. Dengan muka berkerut Iera pandang lah kat teksi tu. Dalam hati ni pelik gak... Pak cik nie nk jalan ke, nak tanya kiteorang nak suruh naik teksi dia. Lps tu dia keluar....

Pak cik teksi : Kamu nie masam je kenapa. Saya nak gurau-gurau je. Kwn kamu boleh pulak senyum2 tapi kamu nie masam je.

Kawan-kawan yg lain dh terpinga-pinga. Dieorang tak tahu dia tujukan kat siapa masa tu. Tp...Iera tau dia tujukan kat Iera sebab Iera yg paling dekat ngn teksi dia dan sempat berpaling masa dia hon tu.

Pak cik teksi : Saya nak gurau-gurau je. Tp kamu nie serius je. Kamu sakit ke? Saya nie dah tua. Dah pakai  gigi palsu pon. Tak de lah sakit-sakit pun. Takkan nak gurau-gurau pon tak boleh. (Apa kene mengena pakai gigi palsu dengan sakit? Pelik betol Iera)

Iera senyap je masa tu. Ye lah, dah orang tengah sakit, takkan nak gelak-gelak pulak kan. Bukan berniat nak kurang ajar tp dah sakit-sakit macam tu...nak senyum pon tak boleh.    


Kisah dgn member sedorm dan
dengan rummate Iera masa 1st year tu
betu-betul buat Iera berhati-hati nak berkawan.
Nak buat baik pun, kita jugak yg kena.
Klu dh buat jahat tu tak taulah macam mana plk....

Apa-apa pun...semua tu banyak mengajar Iera erti kehidupan.
Tak semua yg kita harapkan akan terjadi.
Dan tak semua orang akan buat sama seperti
yang kita buat.
Kalau kita berbuat baik dengan orang pun...
tak semestinya orang tu akan buat baik dengan kita.
Tp...walau seteruk mana sekalipun berlaku ke atas diri kita
jgn sampai nak putuskan hbgn silaturrahim.
Sesungguhnya... 
Kemaafan adalah merupakan dendam yang terindah


Biarlah hal lepas tu dijadikan pengajaran dan jadikan ia
sebagai perkara yg dapat mematangkan diri Iera.




8 comments:

shazika said...

wohaa...banyak nya kisah malang
saya pon pernah kena kejar ngan anjing jiran

F U N F A B U L O S I T Y said...

iera-adeh-simpati dex membaca kisah naseb malang tersebut yew-pakcik teksi tu tingtong ke pingpong ?tak pepasal cakap macam tu kann?tu ler-macam2 perangai org-harap iera bersabar tempuhi semua tuu-ambil sebagai pengalaman berharga k? ;D

Wanie-san said...

sian plak iera...ape bleh wat...
mmg macam 2...ade je benda xkne..
bab rumate 2..alhamdulillah la..wani sume ok2 je la..xde prob juz kdg2 2 ade gak la...

sila tabah ye iera...=]

iera said...

shazika: Pnh kene kejar gak ae? Kita senasib lah mcm tu...

FUNFABULOSITY:Haha..tak tau la Iera ape kne ngn pak cik teksi tu. Myb masam sgt muka Iera mse tu kot. Dah byk org Iera jpe. Thanks dex...semua tu mmg byk bgi pengajaran kat Iera

Wanie-san: Wanie, Iera cuba jalani hdp nie dgn tabah..Hehe, cam lah terok sgt kan. Ade lgi yg lagi teruk spnjg hidop nie kan...
Mintak2 wani takkan kena sama mcm Iera. Sakit kot...

ejaa said...

saya pun penah bergaduh dengan rumate..huuhuu.
yang pentng, saya buat hal saya sendiri..
huhu

cikTi said...

hehe,.

bnyk hal jgk ek,.,

sabo je la,.
tp kalo rumate plek2 tuh,,wat bodo je,,
jgn kte yg tpengaruh sudah..,

iera said...

ejaa: erm...klu bleh mmg lah kita nk elakkan dr gadoh nie kan.. Btol 2..bt hal sndri lgi baik... Asalkan kt x kacau dia kan...

cikTi: A'ah Iera pon bru prsn yg byk hal gak yg b'laku kat Iera nie. Tp...nasib baik blh b'sabar. Stakat nie Iera xpnh lgi la t'pngrh dgn dieorg nie

die"xXx said...

hahahaha,,, napa ???

bagus kok postingan nya..

lam kenal yach..~~!!