Friday, April 9, 2010

Terasa Berat Bahu yang Menggalas.... So stress. Sem yg plg tension dan mencabar


MyEm0.Com

Saat nie Iera rasa macam nak nangis jew...
Argh...stressnye.
Dalam pukul 7 tdi bru sampai bilik
Pasal ada presentation untuk projek Perancangan Guna tenaga...
Balik dari presentation tu rasa macam nak nangis jew....


2, 3 minggu lepas memang banyak gila projek
yg perlu disiaapkan dengan tak cukup rehatnye.
Disebabkan projek ni pon dah diberi agak last minit
Dengan projek-projek yang lain perlu disiapkan...
Iera decide nak buat kat TNB Kenyir...
Dan adalah sedikit problem... (Erm...banyak sebenarnya)
Projek nie pulak perlu present hari nie walaupun skarang dah
start cuti study week.
 
Bilik tak payah nak cakap la...
Bersepah jugak la....
Tapi tak de lah macam tokang pecah.
So, last minit Iera buat keputusan nak balik rumah.
Untuk rehat dan tenangkan fikiran kejap.
Disamping cuba dapatkan maklumat untuk projek 
perancangan guna tenaga nie....
So...dengan maklumat yang ada ni lah Iera cuba buat yang 
terbaik untuk projek nie....
Sebelum baik tu bilik dah settle baik-baik...
 Siap berkemas dengan sebaik-baiknya.
 
MyEm0.Com
 
*********************************************************************
Oh ye.....
Iera nak tanya pendapat bloger-bloger semua
Bukan niat nak mengata atau perkecilkan seseorang
Tetiba Iera rasa pelik.
Bila Iera msg rumate mintak tolong dia kemas bilik...
Tetiba dia reply messeg kat Iera...
Dengan ayat yang sunggyh tak disangka-sangka.
Niat Iera cuma nak suruh dia tolong kemas tempat dia
Dan bukan niat nak menghina atau memperkecilkan dia
Jauh sekali nak 'busy body"
Tapi...cara dia reply mesej tu macam ayat mesej Iera tu 
sangat menghina dia
Dan sangat busy body pasal hal dia.
Tak tahan jugak kalau selalu tengok bersepah je...


Iera  cuma mesej mcm nie je...
"Farah...akak nak mintak tolong farah kemas tempat farah ae...
Time exam nie akak serabut sikit kalau bilik bersepah"

Rumate Reply mcm nie:
Kt rase akak yg wt kt serabut dgn meja akak yg
kat tgh2 laluan tu...harap tak letak lg,
menyemak jek...tempat kt tau la kt jaga.
akak jg tmpt akak jek k, xperlu
sebok tempat org

Tu je yang Iera mesej.
Ada macam hina/perkecilkan ke?
Busy body sangat ke macam tu?
Rasa-rasanya tak salah Iera tegur...
Bukan ke bilik nie berkongsi bersama...
Yang nak menongok pun Iera jugak kan...
Mestilah masa exam tension kalau bersepah....

Tapi...dia reply....
Tak tau nak cakap....
Nak kata Iera letak kat tgh2 laluan xde lah sgt....
Iera cuma letak kat bucu/tepi katil...rapat2.
takde lah sampai masuk kws dia.
Iera siap tnye member Iera bersepah ke tempat Iera
dia ckp tak de lah bersepah...
Jauh beza dgt tmpt rumate  Iera tu.
And then...Iera ciap kemas dan sapu bilik lagi sebelum
balik rumah hari tu....

So...korang rasa Iera busy body
dan perkecilkan/hina dia ke?
Sampai....reply mesej mcam tu sekali????



16 comments:

ainhamzah said...

hurm...
hidup hostel mmg g2..
^_^
walaupun xpnh dpt roomate g2 tp fhm~

kdg2 dia xbleh trima teguran..
nak tlg kemas pun bkn hak kte..
--__--
sabar la lg termampu

selebihnya serah pd dia nak muhasabah diri

BezBuddy said...

sabau je k...lau ak jd ko...msti tension gler kot...dh nk exm tp ad la projek xsettle...psl rumate ko tu...maybe die pn tgh stress...tu yg die TERckp cmtu...smile =D

sugar2 kapas strawberry said...

hmmmm....nsib baik sy ddk apartment kt kampus sy..satu bilik 2 org je...xdela semak sgt..
style sy ngn rumate jns x kisah.nsib baik.tp agak2 ar kn nk krg ajr ngn senior. huhu

ziha said...

iera..same la kite pon stress sem ni.
takot sangat2 ngn tesis n exam..
biase la iera..rumet mmg mcm2 perangainye..cume masok tak masok je ngn kita.tak salah kalau tego.tp npk gaya nye dia bukan org y bole menerima teguran.nak buat mcm ne..nasib la kita dok single..hehe.

iera said...

ainhamzah:
erm...2 la kan. Xpe la...hal kecik je. dh b'sabar la nie. skrg2nye w/pon dia jwb cam2 dia kemas gak bilik...hehe. T'kjot gak tgk lps smpi bilik hr tu...

BezBuddy:
Tgh blajar b'sabar la nie. Mmg hr tu tension gle. Tp..skrg nie krg ckit tension...
Erm...myb la kot. Dia stress kot...

sugar2 kapas strawberry:
2 la...klu dpt rumate yg kita dh knl/rpt n senang terima teguran xpe. T'kjt gak tgk dia reply camtu. Erm..myb akak2 dia xpnh tegur kot. Tetiba iera tegur mst dia xleh terima...

ziha:
xsaba plk nk abis sem nie.. Pnat n stress sgt. Good luck utk exam ye Ziha.
erm...myb la kot. Klu duk singgle kan xpyh ssh nak pening kple pasal rumate kan...

Wanie-san said...

budak 2 yg ari 2 iera cite ek?yg mmg xreti nk kemas tempt die??sush tul..org juz mintk tlg kemas tempt die..bukan suh kemas tempt kite..die 2 mmg xleh terima tegurn org!kalau wani la iera..dah sound terus kat minh 2!

btw,gudluck 4 ur final exam!

iera said...

Wanie-san:
ye la wanie...bdk tu la. 2 la pasal, mntk tlg kms tempat dia je. Tmpt iera dh ciap b'kms sblm blk rmh tu... 2 yg t'kjot dia reply camtu. Tp...ble blk bilik tgk dia kms gok tmpt dia...hehe

tehr said...

kadang2 rasa nak dok sorang2 je dlm gua...

kadang2...

Syafiq Kadiran said...

sabar ek...chill3x...
njoy...hidop ni singkat je...
so, xyah la nak tensen2...hihihi...

pasal msj tu lak, saya rasa ade cikit unsur hinaan.. just my thought...

iera said...

tehr:
Btol 2...kdg2 de gak mse rse cm nk duk sengsorang...

Syafiq Kadiran:
erm...mmg tgh bljr b'sbr. hr2 je tension t'lebih ckit...

erm...ade ke? adus...xb'niat nk m'hina pon. Slme nie iera dhh cbe tegur dia cre halus tp dia cam xfaham. 2 yg msg straight 2 de point trs tu...

rossoneri said...

dia jenis tak ley ditegur lah tuh.. xpelah, lepas ni, xyah tegur apa2, kalo bersepah sgt tempat dia, kamu je lah yang tolong letakkan..

iera said...

rossoneri:
myb la kot... erm, bkn xnk tlg kemas tp nk snth brg org risau gak... nnt jd pape tkot d'p'xkan plk

Darkbatman said...

biler melibatkan stadi, tentu ade mslh kecik2 yg dok menyebok kat tepi..so yg penting kene la sbr n tawakal oso do ur best..hehe

iera said...

Darkbatman:
erm...btol tu. Time nk study mcm2 hal plk... Time xde mood/mls nk study xde la plk busy/mnde2 yg m'ganggu... hehe. Dugaan...
Erm...thanks aie

cikTi said...

SALAM IERA,.

INGT AGI CIKTI DOP???

LAMO DH TNGOK2 BLOG NI,.DAN BLOG SNDRI JGK,.,EHEH,,.



BIZI SNGGUH BNYINYA IERA NIH,.,

TAKE UR TIME,.,RELAX,.
NATI NK XAM PLOK.,.

iera said...

wassalam... igt lgi cikTi..
Bkpe xigtnye. CikTi antre pengomen tegar kt blog Iera nie.. Thanks ye...

2 la cikTi... Dh exam pon sbnrnye. Hr Jumaat nie plk... cikTi pon mesti busy gok pasal dh lme xjengok blog sndri tu...