Friday, August 27, 2010

Berita yang mengejutkan di Pagi Hari....


Pagi ni....tengah sedap berguling-guling di atas katil sambil wat taik mata (Konon-kononnye pagi lagi lah. Padahal dah kul 10 dah...hehe). Tetiba terima panggilan daripada nombor yang tak dikenali (no pejabat). Pelik jugak....nombor mana lak yang tersesat nie. Dalam pelik-pelik tu angkat la jugak telefon. Mana lau tau ada benda penting. Lagi pelik bila tetiba orang tu speaking BI. Bertambah terkejut jugak bila dia cakap dia dari Standart Charted. Ye la...pelik gak la....tak de la pulak Iera buat buku akaun atau pinjaman kat Standart Charted tu. Mana tak terkejut beruk.

Dalam keadaan mamai....cuba jugak la fahamkan apa yang dia cakapkan.... Fuh, nasib baik faham. Lagi bertambah terkejut bila dia cakap dia ada email kan kat iera, ada tawaran suruh wat training kat tempat dia....  Niat untuk sambung tido lepas kol 'Cik Abang' pukul 10 tadi (dia suruh kejutkan untuk dia bangun study pasal petang nie dia ada exam) terus tergendala.... Terus bukak email....check email yang dapat....

***********************************************************


Good Day,

On behalf of Wholesales Banking Operations of Scope International Malaysia would like to invite your undergraduates to join us in our training academy. Scope International Malaysia, a wholly-owned subsidiary of Standard Chartered Plc., United Kingdom , is the first Global Shared Services hub of an international bank in Malaysia .

Established in 2001, Scope International Malaysia is a strategic partner to the Standard Chartered Bank through the provision of a wide range of services from software and systems development, wholesale and consumer banking operations, as well as IT in up to 70 countries worldwide. By 2011, we plan to double our workforce from 2,250 to 4,500.

In line with our objective to double our workforce, we have established SIMA ( Scope International Malaysia Academy ) as our training arm aims at providing specialized banking skills to undergraduates and graduates.

Participants who have met the standard set and show outstanding performance will be offered various positions in our company. The participants of this academy will enjoy the opportunity to learn specialist course in the areas of International Trade ServicesSecurities Services, Forex/Money Markets, Cash Management Services and Credit/Loan Administration. Apart from these five elective subjects, the core subjects are Business Communications, Customer Service Program and Risk Management.


**************************************

So....bila dah baca tu mula la kepala nie sibuk duk fikir sama ada nak terima ke tak. Cuba jugak nak tanya pendapat kawan-kawan semua. Patut tak Iera terima. Susah jugak nak buat keputusan pasal bab kira-kira nie Iera lemah sikit. Kalau dah namanya bank....mesti kena tough dalam kira-kira. Nak-nak subjek finance. Dah lah subje finance iera memang lemah. 
Tapi...dah baca tu macam ok jugak la kan. Lagipun....dia akan ambil orang bekerja kalau dapat capai standard performance yang dia dah setkan. 
Tadi...cuba lah jugak tanya ma abah Iera, Erm....ma Iera tak tau. Dia suruh tanya Abah Iera je. Tanya abah Iera comfirm lah dia suruh buat je... Dia suruh cuba jugak... Dan dari nada suara dia memang nak kena wat jugak nie. So, nak kena hantar resume gak lah. Dapat tak dapat....belakang kira.
Jadi....nak tau jugak pendapat blogger-blogger sekalian. Agak-agak...Iera patut pohon tak agak-agak? Pening nie....  


12 comments:

sugar2 kapas strawberry said...

pergi jela..mana tahu rezeki kn? :)

Mario said...

ntahla...langsung tak tau apa2 tapi nak komen jgk...hehe

Su said...

ermm better tanya or buat research dulu kalau tak sure.. tanya kat pakcik gugel je .. hhehe

Chaon Cornerz said...

mario tue memang... takde idea je keje.. hahha.. join je la.. dah dapat offer kan.. comfirm ke tak tue belakang kire.. yang penting cuba dulu.. pengalaman penting tue.. =)

iera said...

sugar2 kapas strawberry:
2 la...dia bru kol srh reply email nk p ke x. 2 la...btol gak, kot2 de rezki

mario:
haha....macam2 la. xpe...de idea nnt komen la lgi... xde idea, tp nk komen pon xkesah gak

su:
btol gak...baek try search kt pakcik gugel kan

chaon cornerz:
2 la pasal kan...hehe. Btol gak...pengalaman yg plg penting. Macam iklan breeze 'Biar t'kena kotoran demi pengalaman'. klu xg camne nk dpt pglmn....

FloEllen said...

dik...adik ada mohon tak benda ni sblm..atau camana dia tau adik memang nak join ni...hmmm...akak cuma risau yang email ni just email tak betul,..[opps sorry kalo salah]...sebab benda gini jd kat member akak tp ni pasal keja ngan gov la...better adik cfm ngan pihak standard chartered dulu....
hopefully, teda apa2 mslh..if benda ni betul, akak rasa patut adik terima as this is chance yg bukan selalu dtg kan..

sorry merapu2 kat sini ya dik...

iera said...

FloEllen:
Asal2nye xtau pon pasal nie akak. Tp...pihak standar charted tu yang call sndri hari tu. Pastu brulah Iera check Email.Erm...myb email nie dia dpt dr maklumat kat UKM...myb

Try gak google...Ade masuk dlm Kosmo Online pasal nie.http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2008&dt=0923&pub=Kosmo&sec=Akademi&pg=ak_04.htm

Dalam laman web UKM pon ade jgk.
http://pkukmweb.ukm.my/~phi/
Erm...klu dah de dlm kosmo n lmn web UKM blh la dipercayai kot. Lagipon xsure lgi blh g ke x....

Thanks bg peringatan...

FloEllen said...

hehhehe..akak dah bca detailsnya dik...hmmm...rasanya ok kot dik..just try lah f adik minat dlm banking profession ni...kena tau juga f nanti dah enroll ni suma kena ada kontrak tak.kot2 tak suka kan...just an advice frm akak ler ya...

hehheehe

iera said...

FloEllen:
Erm...bce email dia tu mcm xcmfrm la kte dpt kjr ngn dia ke x. Cme klu de cpi trget yg dia ttpkn bru dpt twrn kje kt tmpt dia. A'ah...biasenye bnde2 camnie msti de contract kan.

2 la kak yg Iera pening nie...nk kte mnt sgt, xde lah sgt. Tp, klu de rezki pe xnye. Cme klu ayh Iera cmfrm dia srh g. Tp, xtau la cmne. Lgipon study nie xabes lgi.

FloEllen said...

hmm...study lum abiss? akak rasa better adik abiskan study tu dulu ler sbb nak join ni lum pasti dpt keja tu kan. yg akak musykil kan dik, f dia dpt nama adik melalui data UKM...napa org yg lum abiss study dia twrkan...
actly , akak bkn apa..akak dan kwn 2 pernah terkena suma ni dik...adik ada Ym tak...kita blh share kat sana..nak tulis kat sini pjg sgt plak..hehehhee

iera said...

FloEllen:
Owh..mmg la Iera nk abiskan study nie dlu. Dia pon kol hr tu de tnye gak. Dh bgtau yg Iera abis study myb akhir bln 11 nie.

De jgk member UKM yg dh abis study dpt. Myb nnt bln 9 kot sesi training dieorg tu. Nnt klu dia g nk try la tnye program tu camne. Ok ke x...

De je. Akak bgi la YM akak. Nnt Iera add

BellaRose said...

hello babe, i nak tanye u somethin ni. u praktikal kat sima tak before? i mean are u going there? sbb i dapat sana jugak. so confused. tak tahu nak terima or tak :)